Netherlands

Asscher: spijt dat ik niet doorvroeg over toeslagenregels

Foto: ANP

Voormalig minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft signalen gemist dat de toeslagenregels hard konden uitpakken voor ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen. “Ik heb niet doorgehad dat er zoveel onrecht en leed onder lag”, erkent hij. “Daar had ik wel achter kunnen komen als ik had doorgevraagd.”

Dat zegt Asscher tegen de commissie van Kamerleden die het schandaal met de kinderopvangtoeslag poogt te reconstrueren. Verschillende (voormalig) bewindspersonen worden deze week onder ede gehoord door de parlementaire ondervragingscommissie.

Als minister was Asscher verantwoordelijk voor de regels rond de kinderopvangtoeslag. Uit documenten die de afgelopen tijd naar boven kwamen, bleek ook dat aan Asscher werd gevraagd of deze wet in stand moest worden gehouden. Net als voormalig staatssecretaris Eric Wiebes (Belastingdienst) zag Asscher daar geen roep in om de regels los te laten, maar juist om ze aan te scherpen.

“Wordt hiermee niet een route geopend waarmee mensen de wetgeving kunnen omzeilen, door mensen elkaar de eigen bijdrage te schenken?” vroeg Asscher, nu PvdA-leider, zich af over een notitie. Hij zag geen noodzaak om de regels aan te scherpen, dus bleven ze in stand. Dat geldt ook voor de regel die voorschrijft dat ouders die niet hun volledige eigen bijdrage hebben betaald, de volledige toeslag moesten terugbetalen. Het terug te betalen bedrag was veel hoger dan de bijdrage.

Hierover stond in die notitie dat het mogelijk “zuur” was voor ouders. “Was ik daarop ingesprongen, dan had ik misschien later ook kunnen ingrijpen. Ik heb me de impact daarvan niet gerealiseerd”, zegt Asscher. Als hij ergens spijt van heeft, is het dat hij niet heeft doorgevraagd. “Dan had ik misschien de onrechtvaardigheid hiervan tot me laten doordringen.”

Asscher erkent ook dat hij tekort is geschoten toen hij brieven van gedupeerden ontving. Mensen die op deze manier om hulp vroegen kregen van hem een “koude brief” terug waarin hij wel begrip toonde, maar ook schreef dat hij niet in individuele gevallen kon treden. “Het is een antwoord waar ik me nu toch een beetje voor schaam”, zegt Asscher. Ook hier had hij moeten doorvragen, vindt hij. Dan was hij er wellicht eerder achtergekomen dat deze gevallen niet op zichzelf stonden.

Football news:

Ex-Juve en Interspeler Asamoah boden Sampdoria en Genua aan om zijn carrière in de Serie A
Sevilla heeft Carlos Fernandez aan Sociedad verkocht voor 10+2 miljoen euro.Carlos Fernandez heeft Sevilla verlaten. De 24-jarige Spanjaard is naar Real Sociedad verhuisd en heeft tot 2026 een contract getekend. Volgens Marca wordt het transferbedrag geschat op 10 miljoen euro + 2 miljoen aan bonussen. Ook zal Sevilla 20-25% van het bedrag van de volgende verkoop van de striker ontvangen. De terugkoopoptie wordt niet verstrekt. Dit seizoen heeft de aanvaller 5 wedstrijden gespeeld voor Sevilla in La Liga. De statistieken zijn hier te vinden
Arteta ' s oproep aan Edegor speelde een cruciale rol in de selectie ten gunste van Arsenal
Kepa gaf 8 doelpunten toe in 6 wedstrijden van het seizoen voor Chelsea
Musa kon voor het einde van het seizoen naar West Brom verhuizen. Medische controle-op woensdag (Daily Mail)
Fikayo Tomori: Maldini, de beste verdediger in de geschiedenis, belde me en ik wist dat ik wilde spelen in Milaan
Benitez zal niet terugkeren naar Chelsea als Lampard vertrekt en zal niet de leiding nemen over Newcastle totdat de verandering van eigenaar