Netherlands

Arib wil in gesprek blijven met boze demonstranten: 'Maar dat is niet altijd mogelijk'

Coronademonstranten

4 minuten geleden Aangepast: 3 minuten geleden

Geregeld is er veel politie-inzet rond het Binnenhof bij demonstraties tegen de coronamaatregelen. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Kamervoorzitter Khadija Arib zegt in gesprek te willen blijven met de demonstranten die geregeld voor de Tweede Kamer demonstreren en soms zelfs het werk van Kamerleden belemmeren. "Ook met de mensen die zo boos zijn wil ik het gesprek aangaan, maar dat is niet altijd mogelijk."

Het gaat vooral om mensen die zich tegen de coronamaatregelen verzetten.

'Alle hoop op politiek gevestigd'

De taak van Arib als voorzitter in deze onrustige tijd is 'best wel ingewikkeld', zegt ze in de talkshow De Vooravond. "Mensen willen perspectief zien, hoop zien. Ze kijken massaal naar debatten in de Tweede Kamer omdat ze hun volksvertegenwoordigers willen zien en willen horen. Alle hoop is een beetje op de politiek gevestigd, dus die druk voel je ook in de Tweede Kamer."

Zo hard gaat het er soms aan toe:

Al maanden zijn demonstraties tegen de coronamaatregelen aan de orde van de dag. In augustus liep het enorm uit de hand.

Het werk van de Tweede Kamer is nu extra belangrijk, vindt Arib. De Kamervoorzitter heeft bijvoorbeeld aangifte gedaan nadat betogers CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bleven achtervolgen en uitschelden.

Brandbrief

Twee weken geleden schreef Arib een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, omdat ze vond dat er paal en perk moest worden gesteld aan het aantal demonstraties voor het Kamergebouw, die door Kamerleden soms als intimiderend werden ervaren. Zo moesten Kamerleden meerdere keren het gebouw verlaten via de achteruitgang, of moest er bewaking aan te pas komen voordat ze veilig naar buiten konden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte opgepakt voor bedreigen Kamerlid Omtzigt bij coronademonstratie

"Kamerleden moeten vrij hun werk kunnen doen", zegt Arib. Ze benadrukt dat Nederland 'het meest open parlement ter wereld' kent: "Mensen kunnen naar binnen komen, Kamerleden zijn aanspreekbaar."

Football news:

22 teams zullen deelnemen aan de FIFA Arab Cup. Het toernooi zal worden gehouden in 2021
Ronaldinho op Maradona: rust in vrede, mijn idool. Tovenaar van de tovenaars! Ronaldinho, voormalig speler van Barcelona en Brazilië, heeft zijn medeleven betuigd met de dood van de voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona. Gecondoleerd met Maradona ' s familie en iedereen die van dit Genie houdt. Mijn vriend, mijn idool, mijn tien - Dank u voor elk moment doorgebracht in uw gezelschap, of het nu lucifers of een eenvoudig diner. Onze gesprekken zijn altijd bijzonder geweest, en Ik zal alle momenten van vreugde koesteren op het veld dat ik u heb moeten bewonderen en hulde brengen aan uw grootheid. Je hebt me mijn hele carrière geïnspireerd. Het moment om je te ontmoeten is een van de beste in mijn leven. Ik was op het veld met mijn idool. Rust in vrede, mijn idool, ik hou van je... Tovenaar van de tovenaars! Voor altijd Ronaldinho schreef op Twitter. De wereld neemt afscheid van Maradona. Napoli hernoemde het stadion ter ere van hem, en de Britten vergaten de Hand of God en erkenden de grootheid van legenden
Voor het eerst in 17 jaar scoorde Liverpool geen doelpunt in een wedstrijd van de Champions League
Villas-Boas suggereerde dat ter nagedachtenis aan Maradona om het tiende nummer in alle teams terug te trekken
Vaticaan op Maradona: de paus herinnert zich hem in gebed en herinnert zich hun ontmoetingen met liefde
Flick ongeveer 3:1 met Salzburg: erg blij met de voorstelling van Bayern. Neuer-world-class goalkeeper-Bayern Coach Hans-Dieter flick somde de resultaten van de Champions League wedstrijd met Red bull Salzburg op
Tyson over Maradona: we werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend ... Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson reageerde op het nieuws van de dood van de legendarische Argentijnse voetballer Diego Maradona. De hand van God heeft ons verlaten. In 1986 wonnen we allebei onze eigen kampioenschappen. We werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend. Ik had veel respect voor hem. Hij zal zeer gemist worden twitterde Tyson. Maradona overleed op 25 November op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Gouden bad, Bengaalse tijgers en een stel Auto ' s. Tyson was de rijkste atleet ter wereld, maar slaagde erin bijna $ 700 miljoen uit te geven