Netherlands

Apple maakt voor Facebook uitzondering op betaalregels App Store

Tijdelijk geen 30 procent afstaan

14 minuten geleden Aangepast: 48 seconden geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Apple maakt een uitzondering op zijn omstreden regels voor betalingen binnen de App Store. Waar apps normaal gesproken 30 procent van de betaalde bedragen moeten inleveren bij Apple, geldt dit niet langer voor onder meer betaalde livestreams op Facebook.

Betalingen binnen apps die via de appstore van Apple zijn gedownload, moeten altijd via het betalingssysteem van Apple worden afgehandeld. Daarbij geldt een tarief van 30 procent.

Voor de Facebook-app maakt Apple nu tijdelijk een uitzondering, omdat veel ondernemers noodgedwongen fysieke bijeenkomsten digitaal moeten houden.

De socialmediagigant ontwikkelde deze zomer een dienst waarmee bijvoorbeeld online cursussen of yogatrainingen worden gegeven. Facebook had eerder in de media geklaagd over het appstore-beleid van Apple.

Tot het eind van het jaar staat Apple toe dat voor de livestreams via Facebooks eigen betaalsysteem wordt afgerekend. Daarna moet Facebook het Apple-systeem gebruiken en de 30 procent afdragen.

Online trainingen

Ook voor ClassPass, dat sinds de coronapandemie online trainingen en fitnesslessen mogelijk maakt, is een uitzondering gemaakt. Hetzelfde deed Apple voor Airbnb.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Techbedrijven vechten samen tegen 'oneerlijk' Apple

Facebook ontevreden

Een Facebook-woordvoerder hekelde tegenover Bloomberg dat Apple 'noodlijdende bedrijven maar een kort uitstel biedt'. "Daarna moeten ze, wederom, de volledige 30 procent App Store-belasting betalen."

Ook blijft Apple de volle 30 procent eisen van gamemakers, omdat die minder hard zouden zijn getroffen door de coronapandemie. Facebook zegt daarmee akkoord te zijn gegaan voor het onderdeel Facebook Gaming. "Helaas moesten we die concessie doen, om de uitzondering voor andere ondernemers te krijgen", aldus Facebook-topman Vivek Sharma.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Apple wint eerste slag: Fortnite nog niet terug in App Store

Kritiek Fortnite-maker Epic Games

Apple krijgt steeds meer kritiek op het verplichte gebruik van zijn dure betaalsysteem binnen de App Store. Epic Games, maker van Fortnite, stapte onlangs naar de rechter wegens vermeend machtsmisbruik door Apple.

In augustus verwijderde Apple Fortnite uit zijn appwinkel, omdat in dit spel een eigen betaalsysteem was opgezet voor mobiele spelers.

Deze week voerde Epic Games via een andere weg de druk op Apple op. Samen met andere organisaties, waaronder Spotify en een belangenvereniging voor Europese nieuwsmedia, richtte het bedrijf een alliantie op voor eerlijkere praktijken binnen de Apple App Store.

Football news:

Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten
Leicester verdiende het om te winnen. Vardy is een wereldklasse speler
Juve zonder Ronaldo kon Verona en Crotone niet verslaan in Serie A de Bianconeri had eerder getekend met Crotone in de vorige ronde. Juventus kon dus niet winnen in beide wedstrijden van het kampioenschap, wat werd gemist door striker Cristiano Ronaldo, die ziek werd van coronavirus. Dit was ook de vijfde wedstrijd voor Juventus onder leiding van Andrea Pirlo. In deze wedstrijden won de club uit Turijn twee keer en tekende drie keer
Vardy scoorde 11 doelpunten in 12 wedstrijden tegen Arsenal in de Premier League. Alleen Rooney heeft meer