Netherlands

Apple legt blokkade gamediensten Stadia en Game Pass uit

Games

5 minuten geleden Aangepast: 12 seconden geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Apple zegt gamestreamingdiensten zoals Xbox Game Pass en Stadia uit de App Store te weren, omdat het bedrijf niet alle aangeboden spellen vooraf mag controleren.

Dat vertelt een woordvoerder van de techreus aan Business Insider. Gamebedrijven zijn al langere tijd kritisch, omdat Apple hun apps voor gamestreaming stelselmatig uit de App Store lijkt te weren. Met deze apps is het mogelijk om een game voor pc of spelcomputers naar een smartphone te streamen.

Game Pass en Stadia zijn gamestreamingdiensten van Microsoft en Google. De spellen worden in een datacenter afgespeeld, waar het beeld naar een apparaat wordt gestuurd. Hierdoor is een zwaar spel op simpele apparatuur te spelen.

Alle games controleren

"De App Store is gemaakt om een veilige en vertrouwde plek voor klanten te zijn", legt de woordvoerder uit. "Alle gepubliceerde apps worden vooraf door ons gecontroleerd, om te zien of de algemene voorwaarden worden nageleefd."

Omdat de games in kwestie niet in de App Store staan, kan Apple niet controleren of ze voldoen aan de voorwaarden van het platform. "Gamediensten zijn absoluut welkom in de App Store, zolang de regels worden opgevolgd", vervolgt de woordvoerder. "Dan zouden alle aangeboden games individueel door ons gecontroleerd moeten worden."

Omdat de losse spellen niet door de bedrijven worden aangeboden bij Apple, zijn de apps tot nu toe uit de App Store geweerd. Het is onduidelijk of Google en Microsoft dit op termijn alsnog willen gaan doen.

Machtsmisbruik

Het gebeurt niet altijd dat Apple zijn regels wil toepassen op ook de inhoud die in een app wordt aangeboden. Video- en muziekdiensten zoals Netflix en Spotify bieden films, series en nummers aan die niet allemaal vooraf door Apple worden gecontroleerd.

Het conflict met de game-apps komt net nu Apple wordt onderzocht in de Verenigde Staten en Europa wegens mogelijk machtsmisbruik. De techreus vraagt appmakers om een deel van hun omzet af te dragen. Bedrijven zoals Spotify zeggen dat ze hierdoor worden benadeeld ten opzichte van Apples eigen diensten.

Samsung

De gamediensten worden niet op alle smartphoneplatformen geweerd. De betreffende apps zijn bijvoorbeeld wel op Android-telefoons te installeren.

Samsung kondigde eerder deze week een samenwerking met Game Pass aan, waarbij kopers van een Note 20 een abonnement van drie maanden cadeau krijgen. Daarnaast staat op de telefoons een speciale versie van de app, waarmee spelers speciale skins voor games kunnen ontgrendelen.

Football news:

Jose Mourinho: wat er met Dyer is gebeurd is niet normaal, hij was uitgedroogd. Als de League management niet geeft om de spelers, ik niet
Jose ging twee keer door het lint tijdens de wedstrijd met Chelsea: rende over Lampard en rende om Dyer te zoeken - hij haastte zich naar het toilet tijdens het spel
Lampard op degradatie van de League Cup:we moeten positief blijven. Alles zal komen als Chelsea tweede score, met de score
Call of nature, wat kun je doen? Dyer legde uit waarom hij naar de kleedkamer Rende tijdens de wedstrijd met Chelsea
Mourinho en Lampard hebben elkaar de hand geschud voor de schietpartij. In de eerste helft hadden zij een gevecht
Dest arriveerde in Spanje om een transfer te voltooien naar Barca
Ik ben verantwoordelijk voor mijn fouten. Ik wilde dat Barcelona sterker werd.Lionel Messi sprak de fans aan tijdens de crisis in de club. Na zoveel meningsverschillen wil ik hier een eind aan maken. We moeten eensgezind blijven en begrijpen dat het beste nog moet komen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen fouten. Als ik ze liet gebeuren, was het alleen maar om Barcelona beter en sterker te maken