Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Apotheken hadden vorig jaar grootste aantal medicijntekorten ooit

Door onze nieuwsredactie

Nooit eerder was er zo vaak een medicijntekort als in 2022. Vorig jaar was 1514 keer een medicijn voor minstens twee weken niet verkrijgbaar.

Dat zegt Aris Prins, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, zaterdagavond in het tv-programma Kassa.

Gemiddeld duurde een tekort vorig jaar 91 dagen. Daarnaast verdween 10 procent van de medicijnen helemaal van de markt. In 2021 was er nog 'slechts' 1007 keer sprake van een medicijntekort.

Sinds dit jaar zijn onder meer groothandels verplicht een noodvoorraad van medicijnen aan te houden. Die maatregel zou volgens de apothekers mogelijk een deel van de tekorten tegen kunnen gaan.

Failliete medicijnfabrikant kan voor nieuwe tekorten zorgen

Onlangs ging de medicijnfabrikant InnoGenerics failliet. Volgens het ministerie van Volksgezondheid valt niet uit te sluiten dat het faillissement komende maanden tot een tekort aan enkele medicijnen gaat leiden.

InnoGenerics maakt geneesmiddelen in tabletvorm. Het gaat onder meer om medicijnen tegen jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie, en diabetes (suikerziekte). Het bedrijf sluit volgende week definitief de deuren.

Het faillissement leidt ook bij KNMP tot zorgen. Tekorten kunnen meestal worden aangevuld, bijvoorbeeld door medicatie uit het buitenland te halen. Maar het kan ook zijn dat de patiënt dan verder moet met een ander middel voor de kwaal dan hij of zij doorgaans krijgt. Dat vinden mensen vaak vervelend, zien de apothekers.

Tekorten aan medicijnen zijn het gevolg van problemen met onder meer productie en distributie. KNMP wil dat ons land minder afhankelijk wordt van medicatie uit het buitenland.

Lees meer over:

Apothekers Gezondheid Binnenland