Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Antihomowetgeving Oeganda heeft grote gevolgen voor Nederlandse steun

Door onze nieuwsredactie

Als Oeganda de onlangs aangenomen wetgeving tegen onder meer homoseksualiteit doorzet, dan heeft dat grote gevolgen voor de Nederlandse steun aan dat land. Daarvoor waarschuwt minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag.

Het parlement van Oeganda nam deze week een wet aan die praktisch alles voor lhbtiq+'en, zoals lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgender personen, strafbaar maakt. Zelfs jezelf zo identificeren mag niet meer. Schreinemacher roept Kampala op de wet niet in te voeren.

"Oeganda werkt aan nieuwe, nog extremere anti-lhbtiq+-wetgeving, die zelfs de doodstraf voor homoseksualiteit mogelijk maakt. Schokkend, en dat zal grote gevolgen hebben voor onze steun aan onder andere rechtshandhavingprogramma's. Ik roep de president op deze wet tegen te houden", twittert Schreinemacher.

Het is niet de eerste keer dat Oeganda antihomowetgeving heeft aangenomen. Begin 2014 ondertekende de president een wet waarmee mensen na herhaaldelijke homoseksuele handelingen een levenslange gevangenisstraf konden krijgen. Maar het constitutioneel hof verklaarde de wet nietig. Vanwege deze wetgeving beëindigde Nederland destijds de hulp aan de justitiële sector in Oeganda.

Lees meer over:

Oeganda Discriminatie en racisme Lhbtiq+ Buitenland