Amsterdam heeft zich vrijdag aangesloten bij een wereldwijd verband van grote steden die zich tegen kernwapens uitspreken. De stad wil hiermee, op de dag dat het VN-verdrag tegen kernwapens in werking treedt, een signaal afgeven naar het kabinet. Aangezien Nederland het VN-verdrag niet heeft ondertekend.

Locoburgemeester en wethouder Rutger Groot Wassink heeft daartoe het ICAN Cities Appeal ondertekend. Een coalitie van steden, waaronder Washington D.C., Oslo en Berlijn, die zich inzetten voor een kernwapenvrije wereld. In Nederland gingen Nijmegen, Groningen en Rotterdam Amsterdam al voor.

Eerder riepen de fracties van GroenLinks, Bij1, PvdA, PvdD en DENK het Amsterdamse stadsbestuur op om samen met Nederlandse steden druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om het VN-verdrag alsnog te ondertekenen en ratificeren. Naar verluidt wil Nederland het verdrag niet tekenen omdat er op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernkoppen zouden liggen opgeslagen.

"Vanaf vandaag zijn kernwapens officieel verboden en daarmee is het standpunt van de Nederlandse regering niet langer houdbaar. Wij willen samen met andere grote steden wereldwijd duidelijk maken wat wij van kernwapens vinden: kernwapens zijn immoreel en onmenselijk. Nederland moet het anti-kernwapenverdrag van de VN tekenen en zo een stap zetten naar een kernwapenvrije wereld", aldus Groot Wassink.

Andere landen die het VN-verdrag niet hebben ondertekend zijn onder andere kernmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China.