Netherlands

Amnesty International spreekt over heksenjacht en staakt werkzaamheden India

Kritiek op overheid

13 minuten geleden Aangepast: 53 seconden geleden

Een kantoor van Amnesty International in India. Beeld © AP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Een grote klap voor Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie ziet zich genoodzaakt per direct te stoppen in India. De overheid zou medewerkers op alle fronten hebben tegenwerkt, na de publicatie van kritische rapporten. Volgens Amnesty zijn onder meer bankrekeningen van de organisatie bevroren.

De organisatie spreekt over 'een heksenjacht door de Indiase regering' en zegt niet langer haar werk te kunnen doen. Al het personeel is naar huis gestuurd en de lopende onderzoeken worden gestaakt.

Gevoelige onderwerpen

Amnesty International publiceerde de afgelopen maanden over diverse onderwerpen die erg gevoelig liggen in India, zoals de situatie in de deelstaat Kashmir en het hardhandige optreden van de politie.

"Dit heeft alles te maken met ons werk, en de overheid die geen antwoord wil geven op de vragen die wij stellen", verklaart de directeur.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oproer in India na invoeren omstreden wet: alleen moslims uitgesloten

In een rapport concludeerde Amnesty vorige maand dat de politie begin dit jaar op grote schaal mensenrechten heeft geschonden. Dat gebeurde tijdens protesten tegen een omstreden immigrantenwet, die de moslimminderheid in India minder rechten gaf.

Hardhandig politieoptreden

Tijdens de grootschalige protesten heeft de politie islamitische demonstranten mishandeld en gemarteld, stelde Amnesty.

Ook publiceerde Amnesty over de spanningen in Kashmir, de deelstaat die zijn autonomie grotendeels verloor nadat vorig jaar een decennia oud akkoord werd verscheurd. Amnesty roept de autoriteiten op transparant te zijn over de situatie in Kashmir. De regio is vrijwel volledig afgesloten voor journalisten en internationale organisaties.

De Indiase autoriteiten stellen dat Amnesty International wetgeving heeft overtreden, die draait om de buitenlandse financiering van mensenrechtenorganisaties. Amnesty stelt dat het zich aan alle afspraken heeft gehouden.

Een voorbeeld van weinig rechten: in India sterven de armsten in het riool

Het is levensgevaarlijk en ongelofelijk vies. In India speelt het leven van de allerarmsten zich af in het riool, dat ze met hun blote handen moeten ontstoppen.

Football news:

Qua structuur lijken Juve en Barcelona erg op elkaar. Koeman won de zaak en Pirlo legde de tactieken na de match
Alex telles heeft het coronavirus opgelopen
Manchester City heeft het plafond van Guardiola bereikt. Hij is nog steeds de baas dankzij zijn prestaties bij Barca
CSKA is gastheer van Dinamo Zagreb. Hoe zal de wedstrijd eindigen? CSKA is de enige Russische club die punten kan scoren in de tweede ronde van Europese competities. Weet je wie er wint?
Jose Mourinho: Ik wil graag bale ' s reputatie hebben. Hij heeft 4 Champions League, Ik heb slechts 2
Bruno heeft vanaf December 2018 meer assists in Manchester United salsera. Fernandes maakte zijn debuut in februari 2020
Messi is de Harry Potter van voetbal. Als hij klaar is, zal ik de Italiaanse ex-aanvaller Christian Vieri uit zijn bewondering voor de prestaties van Barcelona forward Lionel Messi na de League wedstrijd