Netherlands
This article was added by the user Ella Walker. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Amnesty en KNVB veroordelen Qatarese hotels die homostellen weigeren

Amnesty International en de KNVB veroordelen de hotels in Qatar die tijdens het WK voetbal homostellen weigeren. De vereniging die zich inzet voor naleving van de mensenrechten reageert samen met de voetbalbond op een onderzoek van de Noorse, Deense en Zweedse televisie, dat aantoont dat koppels van hetzelfde geslacht tijdens het WK niet in alle hotels in Doha en omgeving welkom zijn.

Drie Scandinavische televisiestations hebben 69 hotels in Qatar benaderd met de vraag of ze als koppel van hetzelfde geslacht een kamer kunnen boeken tijdens het WK. Bij drie hotels was dat niet mogelijk. Twintig hotels gingen alleen akkoord als ze niet zouden laten zien dat ze op mensen van hetzelfde geslacht vallen.

"Dat krijg je als je dingen verbiedt, maar tijdens het WK wel een paar weken toestaat. Dat gaat schuren", zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty International. "Zulke dingen kunnen straks ook gebeuren als het gaat om vrouwenrechten of vrijheid van meningsuiting. Dus onze oproep is: geef alles vrij in Qatar. Niet alleen tijdens het WK."

Ook de KNVB reageert verbolgen. "Wij willen dat alle supporters niet alleen veilig zijn, zoals de organisatie ons al heeft gegarandeerd, maar dat zij zich ook welkom voelen", aldus een woordvoerder van de bond.

"Dat hebben wij eerder al benadrukt bij de lokale autoriteiten en het organisatiecomité en dat gaan we komende maand zeker opnieuw doen als we samen met andere Europese bonden Qatar bezoeken. Het volledige onderzoek hebben we nog niet kunnen inzien, maar wel duidelijk is dat het hotel dat de KNVB voor het WK op het oog heeft niet staat genoemd als hotel dat homostellen weigert."

42

Van Gaal: 'Belachelijk dat we een WK in Qatar gaan spelen'

Organisatiecomité is geschrokken van onderzoek

Homoseksualiteit is verboden in Qatar. Het organisatiecomité van het WK wil echter dat iedereen, ongeacht afkomst of geaardheid, het evenement veilig kan bezoeken en is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek.

"We zijn een conservatief land, maar zetten ons in voor een gastvrij en veilig WK dat voor iedereen toegankelijk is", laat het organisatiecomité aan persbureau Reuters weten.

"Ook hotels die gasten voor het WK ontvangen, moeten zich aan afspraken houden. We controleren dat en evalueren ook indien nodig. We ontvangen graag aanvullende informatie, zodat we hotels kunnen benaderen die niet aan de normen voldoen."

Er is al jaren veel te doen over de mensenrechtensituatie in Qatar, dat het WK in 2010 kreeg toegewezen. Het toernooi begint op 21 november met een wedstrijd tussen Nederland en Senegal.