Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Amnesty blijft achter kritisch Oekraïne-rapport staan en baalt van ophef

Amnesty International baalt van de ophef die is ontstaan over een gepubliceerd rapport over de oorlog in Oekraïne. Daarin schreef de mensenrechtenorganisatie dat het Oekraïense leger militaire doelen maakt van niet-militaire locaties. Amnesty zegt nog steeds volledig achter het rapport te staan.

Volgens het rapport schendt Oekraïne het humanitair recht door niet-militaire plaatsen te gebruiken als schuilplaatsen en locaties waarvandaan Russen worden beschoten. Dat kunnen bijvoorbeeld woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen zijn.

"Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren", aldus het rapport.

De publicatie van Amnesty kreeg veel kritiek. De Oekraïense president Zelensky noemde het Russische propaganda. "De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven."

"De prioriteit van Amnesty ligt bij dit conflict, en ieder ander conflict, bij het zorgen voor de veiligheid van de burgers. Dit was ons enige doel met onze recente publicatie", aldus Amnesty. "Maar laten we helder zijn, niets van wat we hebben vastgelegd en geschreven over het Oekraïense leger, praat de Russische overtredingen goed."

Hoofd van Amnesty in Oekraïne stapte op na kritisch rapport

Na publicatie van het rapport stapte het hoofd van Amnesty in Oekraïne op. Oksana Pokaltsjoek zegt dat ze het niet eens is met wat Amnesty schreef. Ook zij vindt dat er sprake is van Russische propaganda. "Het doet me pijn dit toe te geven, maar we waren het oneens met de leiding van Amnesty International, daarom heb ik besloten de organisatie te verlaten."

Volgens Pokaltsjoek heeft de Oekraïense afdeling van de mensenrechtenorganisatie meerdere malen laten weten dat de positie van de Oekraïense defensie in ogenschouw moet worden genomen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, volgens het voormalig hoofd van de Oekraïense tak.

36

Ravage na aanval op gevangenis in Oekraïne