Netherlands

Amerikaanse minister William Barr stelt speciaal aanklager aan

Rusland-onderzoek John Durham krijgt door zijn aanstelling extra bescherming bij zijn naspeuringen naar de oorsprong van het onderzoek naar banden tussen de campagne van Donald Trump en Russische staatsagenten.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft openbaar aanklager John Durham de status van ‘speciaal aanklager’ verleend. Daarmee geeft de scheidend minister Durham extra bescherming bij diens naspeuringen naar de oorsprong van het zogenoemde ‘Rusland-onderzoek’ naar banden tussen de campagne van Donald Trump en Russische staatsagenten. Durham onderzoekt of er wetten zijn overtreden door politie en inlichtingendiensten bij het onderzoek naar Trump en zijn medewerkers.

Een speciaal aanklager kan alleen worden ontslagen door de minister van Justitie en alleen om nauw omschreven redenen. Het betekent dat Joe Biden als nieuwe president met een potentieel schadelijk dossier is opgezadeld. Barr maakte dit dinsdag bekend tegenover persbureau AP.

Er zit een bijzondere symmetrie in de aanstelling van Durham: in 2017 drong het toenmalige hoofd van de FBI er bij de toenmalige staatssecretaris van Justitie op aan om een speciaal aanklager te benoemen om het Rusland-onderzoek van de federale politie te beschermen tegen ingrijpen door president Trump. Destijds werd Robert Mueller benoemd, die in 2019 zijn rapport afrondde en tot de conclusie kwam dat hij geen bewijs had kunnen vinden dat de Trump-campagne had samengespannen met Rusland om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

‘Heksenjacht’

President Trump en zijn trouwste aanhangers in de Republikeinse Partij hebben het Rusland-onderzoek steeds gediskwalificeerd als een „heksenjacht” door hun politieke tegenstanders, president Obama en vicepresident Biden voorop. Verschillende onderzoeken hebben tot nog toe geen aanwijzingen opgeleverd voor politieke machinaties achter het Rusland-onderzoek, al hebben ze wel onregelmatigheden van de kant van de FBI aan het licht gebracht.

Barr zei dinsdag tegen AP dat hij had besloten dat „het beste was Durham en diens team dezelfde aanstelling te geven als Bob Mueller zodat ze hun werk kunnen afmaken, ongeacht de uitslag van de verkiezingen”. Hij verleende Durham al op 19 oktober zijn nieuwe status, maar hield dat geheim om het verloop van de verkiezingen niet te beïnvloeden.

Een kleine maand na de presidentsverkiezingen voert de zittende president Trump nog altijd rechtszaken tegen de uitslag in verschillende staten. Hij houdt vol dat op grote schaal verkiezingsfraude is gepleegd, ook al hebben zijn advocaten daarvoor in de rechtszaal geen enkel bewijs kunnen leveren.

Geen wijdverbreide verkiezingsfraude

In hetzelfde interview met AP zei minister Barr dat hij „tot nog toe geen fraude heeft gezien op een schaal die de uitkomst van de verkiezingen zou kunnen veranderen”. Het ministerie van Justitie heeft de FBI opdracht gegeven onderzoek te doen naar meldingen van fraude en officieren van justitie daarbij meer armslag gegeven.

Binnen enkele minuten na publicatie van het interview reageerden Rudy Giuliani en Jenna Ellis, de twee leiders van Trumps advocatenteam, door te zeggen dat Barr „zijn mening kennelijk zonder enige kennis van of onderzoek naar de substantiële onregelmatigheden en bewijzen van systematische fraude” geeft.

Football news:

Gundogan scoorde vier doelpunten in zijn laatste zes Premier League wedstrijden. Dit is het vierde doelpunt van de Duitser in de laatste 6 wedstrijden in de Premier League (eerder scoorde hij West BromNewcastle en Chelsea - CA. Sovsport). Het is opmerkelijk dat de middenvelder dezelfde 4 doelpunten scoorde in 55 vorige wedstrijden in het Engels kampioenschap
Lineker na de Liverpool-Manchester United wedstrijd: beide teams gingen op de aanval. Wat een spannende strijd voor de titel voormalig Engelse speler Gary Lineker deelde zijn emoties na de wedstrijd van de 19e ronde van de Premier League tussen Liverpool en Manchester United
Liverpool heeft in de laatste vier ronden van de Premier League slechts 10 van de 62 schoten gelost.De rooien hebben in de laatste 4 wedstrijden in de Premier League 62 schoten gelost, maar slechts 10 van hen hebben zich op doel gesteld. Tegelijkertijd slaagde Jurgen Klopp er niet in om in de derde wedstrijd van het Engelse kampioenschap op rij te scoren - eerder verloor Liverpool van Southampton (0:1) en tekende met Newcastle (0:0). In de wedstrijd van de 15e ronde met West Brom slaagden de rooien er maar één keer in om te scoren (1:1). Liverpool wint geen 4 wedstrijden op rij in de Premier League-de slechtste serie in 4 jaar
Raymond Domenech: ik wilde president van Frankrijk worden toen ik vijf jaar oud was hoofdcoach Raymond Domenech vertelde over zijn carrière als kind. Toen ik vijf jaar oud was, zei ik dat ik president van Frankrijk wilde worden. Ik denk dat ik een carrière als advocaat kan maken
Vidal scoorde voor het eerst in de Serie A - tegen Juve
Klopp na Manchester United: het ergste wat er kan gebeuren in het voetbal: je speelt tegen een top team, en ze verdedigen allemaal
Show about 0:0 met Liverpool: een punt is beter dan niets. Iedereen in de kleedkamer is een beetje overstuur. We dachten dat we Manchester United konden winnen. Luke Shaw deelde zijn gedachten na de wedstrijd van de 19de Ronde van de Premier League tegen Liverpool. Iedereen is een beetje overstuur. Ze hadden meer bezit, maar we dachten dat we konden winnen. Liverpool creëerde een paar kansen, maar ze waren niet zo duidelijk als de onze. Een punt is beter dan niets. We begonnen niet goed en gaven meteen het initiatief op. We groeven ons in en creëerden dan goede kansen