Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Amerikaans leger haalt Chinese ballon neer

Chase Doak via REUTERS

Het Amerikaanse leger heeft de Chinese ballon die al een paar dagen boven de Verenigde Staten vloog neergehaald. De grote ballon werd door de Amerikanen gezien als een Chinees spionage-instrument. Vanwege de actie is het luchtruim boven delen van de staten North Carolina en South Carolina dicht en zijn ook drie vliegvelden aan de oostkust tijdelijk gesloten.

Vermoedelijk is de ballon boven de Atlantische Oceaan neergehaald, maar dat is nog niet door de Amerikanen bevestigd. Wel heeft de kustwacht vissers gewaarschuwd het gebied te mijden vanwege militaire operaties "met een aanzienlijk gevaar". In de Amerikaanse wateren wordt gezocht naar de resten van de ballon.

China: ballon is uit koers geraakt

De ballon dook afgelopen week op boven het Amerikaanse grondgebied. China zei dat het ging om een instrument voor onder meer meteorologisch onderzoek en stelde dat de ballon uit koers was geraakt. Maar de Amerikanen hielden vol dat het "duidelijk de bedoeling is om te spioneren met deze ballon".

De ballon werd onder meer gezien boven de staat Montana, waar de vliegbasis Malmstrom ligt. De VS kan vanaf die basis intercontinentale ballistische raketten afvuren. Later werd een tweede ballon ontdekt, boven Latijns-Amerika.

Brokstukken

Aanvankelijk besloten de Amerikanen nog om de ballon niet neer te halen, uit vrees voor schade op de grond door neerstortende brokstukken. Het Pentagon zei dat de ballon de grootte heeft van drie schoolbussen en op zo'n 18 kilometer hoogte vloog.

Vanwege de zaak is een bezoek van minister Blinken van Buitenlandse Zaken aan China uitgesteld. De minister zou morgen en maandag in Peking zijn om te praten over onder meer Taiwan en om de spanningen tussen de VS en China te verminderen.