Netherlands

Als journalist leef je voor je verhalen, maar je wil ook ván je verhalen kunnen leven. En omdat dat als freelancer niet altijd even makkelijk is, verkoopt @rensvandeplas voortaan rechtstreeks abonnementen aan lezers.

Rens van de Plas omschrijft het treffend: als journalist leef je voor je verhalen, maar je wil ook ván je verhalen kunnen leven. En als freelancer is dat niet altijd even makkelijk. Vergoedingen zijn met regelmaat laag en staan niet altijd in verhouding tot het werk dat een journalist in zijn werk steekt. De oplossing volgens Van de Plas: abonnementen verkopen, rechtstreeks aan lezers.

Eind oktober is Van de Plas (1998) daarmee begonnen. Op zijn website kunnen lezers kiezen uit drie verschillende abonnementen. Voor drie euro per maand krijgen ze toegang tot de verhalen van Van de Plas. Betalen ze vijf euro per maand, dan krijgen ze tevens per WhatsApp een bericht als er een nieuw verhaal verschijnt. Een abonnement van tien euro per maand geeft, naast toegang tot de verhalen en de WhatsApp-berichten, toegang tot een besloten Facebook-groep met extra’s.

Een signaal afgeven
Van de Plas schrijft in een manifest dat hij ervoor heeft gekozen om niet langer met mediabedrijven te willen werken die freelancers en vaste medewerkers niet als volwaardige journalisten behandelen. Het abonnementsmodel heeft hij opgetuigd uit financiële zelfbescherming. “Ik ben nu naast freelancer ook nog student. Ik zit in mijn laatste jaar en sta over een paar maanden op de journalistieke straat. Als ik straks rond wil kunnen komen, moet ik toch wat gaan ondernemen nu.”

Het uiteindelijke doel van Van de Plas is financieel rondkomen van zijn abonnees. Of dat gaat lukken met alleen de verkoop van persoonlijke abonnementen weet hij nog niet. “Ik zie dit ook als experiment. Maar ik wil ook een signaal afgeven aan mediapartijen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Er zijn veel freelancers die niet rond kunnen komen en een tweede baan nodig hebben terwijl mediabedrijven grote winsten opstrijken. Dat is niet goed voor de journalistiek.”

Lezers die een abonnement afsluiten op de verhalen van Van de Plas kunnen volgens de jonge journalist vooral onderzoeksverhalen naar geldstromen verwachten. “Daarnaast wil ik interviews gaan maken met mensen in machtsposities.” Een dag na lancering van het abonnementsmodel heeft zich een handjevol abonnees gemeld.

Niet mee in zee
De technische kant van het abonneemodel had Van de Plas binnen een paar dagen rond, al gingen daar wel enkele weken van het uittesten van verschillende technieken aan vooraf. Voor zijn website gebruikt hij Wordpress, met daaraan gekoppeld de plugin MemberPress, die de abonnementen regelt. “Met die plugin kun je per gebruikersgroep aangeven wie wat mag lezen.”

Van de Plas denkt dat een abonnementsmodel voor individuele journalisten kan werken, maar ziet zijn eigen poging vooral als experiment. En hoewel hij kritisch is op veel mediabedrijven, ziet hij ook de waarde in van die grote partijen. “Ze leveren een bijdrage aan de journalistiek die ik in mijn eentje uiteraard niet kan evenaren. Mediabedrijven blijven nodig, maar zolang ze het zich kunnen veroorloven om de freelance journalisten die ze inhuren met slechte arbeidsvoorwaarden op te zadelen, ga ik er niet mee in zee.”

Football news:

Musa over Sheffield: Ik wil op het hoogste niveau spelen, met alle respect voor deze club, want Striker Ahmed Musa heeft commentaar gegeven op een mogelijke verhuizing naar Sheffield United. Ik begrijp niet waarom dit verhaal begon, ik besteed geen aandacht aan geruchten en roddels. Met alle respect voor deze club, Ik verliet Saoedi-Arabië om mijn carrière op het hoogste niveau voort te zetten. Hij zei: Voorwaar, Ik ben vastbesloten dat te doen. Eerder werd gemeld dat agenten de speler boden aan Newcastle, crystal Palace, West ham, Burnley en Sheffield United
Beta ' s op PSG en Manchester City: ze betalen hun salaris uit olie en gas, niet uit hun inkomen. De voorzitter van de Liga, Javier Tebas, sprak over de invloed van PSG en Manchester City op het wereldvoetbal. De salarissen in het Europese voetbal zijn met 15 procent gestegen als gevolg van het feit dat deze clubs niet betalen uit hun inkomen, maar uit het geld dat zij ontvangen uit olie en gas. Ze hebben meer sponsors dan Real Madrid, Barcelona en Manchester United, maar ze hebben geen eigen merk. Hun salaris is veel hoger dan hun inkomen. Zij moeten gedwongen worden hun salaris te verlagen, want dit wordt een groot probleem voor het Europese voetbal. Hun sponsors dopen zei Tebas
Cherysjev traint niet met Valencia. De club meldde een geval van coronavirus in het team
Vedomosti lanceert een sportwebsite met een focus op de zakelijke kant. De printversie zal ook
De voorzitter. - aan de orde is het gecombineerd debat over de volgende verslagen: Wil je panettone eten? Er is nog veel werk aan de winkel. Maar als ik panettone niet zing, is dat omdat ik het niet verdien. Werkt het team tegen je? Het is een stomme vraag, zei Conte
Marcelo Bielsa: Maradona was een kunstenaar. Hij zal ons idool
De dag zal 2 maanden missen als gevolg van een enkelblessure. Hij is Everton ' s beste assistent ... Everton verdediger Luca Digne heeft zijn enkelbanden verwond tijdens de training. Maandag wordt de Fransman geopereerd, waarna hij onder toezicht van de artsen van de club zal herstellen. Volgens de Franse Voetbalberekeningen zal de dag ongeveer twee maanden duren. Dit seizoen heeft de 27-jarige verdediger 8 Premier League wedstrijden gespeeld voor Everton en 4 assists geleverd. Meer informatie over de statistieken vindt u hier. Dinh heeft 15 assists in de Premier League voor Everton. Alleen Trent en Robertson hebben meer sinds 2018