Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Als de nieuwe pensioenwet wordt aangenomen, gaan de Fransen opnieuw protesteren'

Auteur : Myrthe Koopman

Het Franse parlement stemt vandaag over een nieuwe pensioenwet. President Emmanuel Macron wil met die wet de pensioenleeftijd geleidelijk verhogen van 62 jaar naar uiteindelijk 64 jaar in 2030. Dat leidt tot veel onvrede bij de Fransen. 'Als de wet wordt aangenomen, dan kan Macron rekenen op protesten', weet Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.

De Franse president Emmanuel Macron wil met de nieuwe pensioenwet de pensioenleeftijd geleidelijk verhogen van 62 jaar, naar uiteindelijk 64 jaar in 2030.
De Franse president Emmanuel Macron wil met de nieuwe pensioenwet de pensioenleeftijd geleidelijk verhogen van 62 jaar, naar uiteindelijk 64 jaar in 2030. (ANP / Anadolu Agency)

'Het rommelt'

Maar de vraag is eerst nog of de wet überhaupt wordt aangenomen. Macron heeft namelijk geen meerderheid in het Franse parlement. 'Hij heeft 287 stemmen nodig en met zijn eigen partij heeft hij er maar 250. Dus hij moet nog een krappe 40 voorstanders vinden zodat de wet kan worden aangenomen.' Bijlsma verwacht dat een groot deel van de stemmen die de Franse president nodig heeft komt van Les Républicains, het Franse equivalent van de VVD.

Lees ook | Franse Senaat keurt pensioenplannen Macron goed

'Maar binnen de eigen partij van Macron rommelt het. Er zijn drie of vier politici van plan om tegen te stemmen of zich van het stemmen te onthouden', zegt Bijlsma. Indien dat gebeurt, heeft de tegenpartij minder stemmen nodig. 'Het blijft daarom spannend.'

Troef

Macron heeft wel nog een troef achter de hand: het grondwetsartikel 49.3. 'Daarmee kan hij wetten doordrukken zonder stemming', legt de Frankrijk-correspondent uit. Maar de Franse president is terughoudend met het inzetten van die wet, omdat hij er niet populairder op wordt wanneer hij daarvoor kiest. 'Tegelijkertijd is het standpunt van Macron geweest dat het deze keer echt gaat gebeuren. Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd hing wel boven de markt.'

‘Als de wet wordt aangenomen, gaat meer dan de helft van de Fransen de straat weer op ’
Eveline Bijlsma, Frankrijk-correspondent

Met die verhoging is de meerderheid van de Franse bevolking het dus nog altijd niet eens, er werd al acht keer flink tegen geprotesteerd. Als de pensioenwet toch een krappe meerderheid weet te betalen, gaat 60 procent van de Fransen de straat op om opnieuw te protesteren. Daarnaast heeft de oppositie al aangekondigd in dat geval een motie van afkeuring in te dienen. 'Het wordt dus lastig voor Macron', stelt Bijlsma.

De Franse senaat heeft inmiddels, zoals verwacht, ingestemd met het pakket pensioenhervormingen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen