Netherlands

Alle alarmbellen van het coronadashboard zijn nu aan het rinkelen

Alle alarmbellen van het coronadashboard zijn nu aan het rinkelen

Afbeelding: Rob Engelaar/AD

Alle alarmbellen van het coronadashboard van het RIVM zijn officieel aan het rinkelen. Dindsdag werd ook de signaalwaarde van het aantal ziekenhuisopnames overschreden, de enige waarschuwingsgrens die nog níet was gepasseerd.

Het gemiddeld aantal dagelijkse ziekenhuisopnames over de laatste drie dagen is uitgekomen op 41,7. De signaalwaarde, die aangeeft dat de verspreiding van het coronavirus niet onder controle is, is door het RIVM gesteld op 40. Afgelopen 15 mei was de laatste dag dat deze waarde boven de 40 uitkwam.

Eerder werden ook de andere signaalwaarden van het coronadashboard al overschreden. Dat gold voor het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners (signaalwaarde 7, huidige stand 17,4), het reproductiegetal (signaalwaarde 1, huidige stand 1,27) en het gemiddeld aantal dagelijkse ic-opnames over de laatste drie dagen (signaalwaarde 10, huidige stand 13,7).

Niet automatisch nieuwe maatregelen

Het overschrijden van een signaalwaarde betekent niet automatisch dat er nieuwe maatregelen volgen. Het kabinet kondigde maandag al een fors pakket beperkende maatregelen voor de komende drie weken aan, zoals het verbieden van publiek bij sportwedstrijden en beperkte openingstijden voor de horeca.

Lees ook: Aantal coronagevallen stijgt weer: afgelopen week ruim 19.000 positieve tests

Er liggen op dit moment 693 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie net als maandag 142 op de intensive care. Ook liggen er 587 niet-coronapatiënten op de ic’s. Negen patiënten, onder wie 1 ic-patiënt, moesten de afgelopen 24 uur naar een ander ziekenhuis worden vervoerd, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) eerder dinsdag.

Ter vergelijking: dit voorjaar lagen er in Nederland op het hoogtepunt van de coronacrisis 4500 mensen in het ziekenhuis, van wie 1500 op de intensive care.

Toename besmettingen

Dinsdagmiddag maakte het RIVM al bekend dat het aantal positieve coronatests de afgelopen week wederom fors is toegenomen. Het waren er 19.326, tegenover 13.471 een week eerder. Het percentage van de afgenomen tests dat positief uitpakte, steeg naar 7,4 procent. Een week eerder was dat nog 6,1 procent.

Lees ook: RIVM: Medio oktober zo’n 2250 coronapatiënten in ziekenhuis

Het aantal positieve gevallen neemt sterk toe in vrijwel alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen, schrijft het RIVM. In vier weken tijd is het aantal meldingen zelfs ruim vervijfvoudigd. Een kleine maand geleden waren het er 3588.

Football news:

Metz forward Gyan is de beste speler in Ligue 1 in September. Hij is de leider van de goalscoring race
Miranchuk kan in bijna elke club ter wereld spelen. Ex-middenvelder Loko Drozdov over Atalanta nieuwkomer
Bale op Tottenham start: ik ben nog niet helemaal klaar. Ik probeer in vorm te komen
Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk