Netherlands

Alle 17-jarige meisjes krijgen brief over dienstplicht: 'Meiden, kom bij Defensie'

Ruim 100.000 17-jarige meisjes hebben een brief gekregen waarin staat dat zij staan ingeschreven voor de dienstplicht. In totaal zijn er 212.000 brieven verstuurd, zowel naar jongens en meisjes, laat het ministerie van Defensie weten.

Eerder kregen alleen jongens de brief over de dienstplicht. Vanaf dit jaar geldt de dienstplicht ook voor vrouwen en dus krijgen ook meisjes een brief. “Meiden en jongens in dit land hebben gelijke rechten en gelijke plichten”, zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een video op Twitter.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Dienstplicht opgeschort, niet afgeschaft

In tegenstelling tot veel mensen denken, is de militaire dienstplicht in Nederland niet afgeschaft. Wel is de opkomstplicht sinds 1997 officieel opgeschort. “Maar als de veiligheid van Nederland ooit weer ernstig wordt bedreigd, dan kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten”, aldus Bijleveld.

Lees ook: ‘Defensie moet geholpen worden door militairen buiten Europa’

Wel hoopt de minister met deze brief meer belangstelling voor Defensie te wekken bij jonge vrouwen. Momenteel is ongeveer 10 procent van de militairen vrouw. “Dat is veel te weinig”, vindt de bewindsvrouw. Ze roept daarom “alle meiden in Nederland” op om eens serieus te kijken naar een baan in het leger.

Gelijke behandeling

In januari 2018 stemde de Tweede Kamer bijna unaniem in met de invoering van de militaire dienstplicht voor vrouwen. Alleen de SGP was destijds tegen. “Welk probleem lossen we hier eigenlijk mee op?”, vroeg Kamerlid Roelof Bisschop zich toen af.

Lees ook: Enige vrouwelijke marinier in spe moet opleiding door blessure afbreken

Tot dan toe wilde het ministerie van Defensie vrouwen ontzien, omdat zij een achterstand op de arbeidsmarkt zouden hebben. Maar omdat vrouwen inmiddels vrijwel even hoog zijn opgeleid als mannen, moest gelijke behandeling zwaarder wegen, vond toenmalig minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

ANP

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach