Netherlands

Alfred Hammerstein stapt op als voorzitter Restitutiecommissie

Roofkunst Hammerstein vertrekt vlak voor de publicatie van een evaluatie van het Nederlandse restitutiebeleid op het gebied van roofkunst. Op dat beleid is recent veel kritiek geweest.

Alfred Hammerstein heeft per 1 december ontslag genomen als voorzitter van de Restitutiecommissie. Zijn vertrek komt vlak voor dat een commissie onder voorzitterschap van Jacob Kohnstamm een evaluatierapport over het Nederlandse restitutiebeleid op het gebied van roofkunst zal aanbieden aan minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66). Dat gebeurt op 7 december.

De Restitutiecommissie is in 2001 in het leven geroepen om advies uit te brengen over claims op naziroofkunst in Nederlands openbaar bezit. Recente adviezen van de commissie, waarbij het belang van een geroofd schilderij voor een museum een belangrijke rol speelde bij het wel of niet teruggeven, werden internationaal fel bekritiseerd. In NRC stelden twee vertegenwoordigers van belangrijke joodse organisaties dat Nederland door het nieuwe beleid het risico liep „om van leider in kunst-restitutie tot paria te verworden”.

Lees ook dit opiniestuk van Emile Schrijver: Roofkunst is meer dan een juridische zaak, erken emoties

Hammerstein, oud-president van het Gerechtshof te Arnhem, is sinds 2016 voorzitter van de Restitutiecommissie. In een opinie-artikel in NRC noemde hij de kritiek op het Nederlands roofkunstbeleid suggestief en niet berustend op feiten. Hammerstein wilde dinsdagmorgen alleen bevestigen dat hij opstapt. „Het is a fact of life.” In overleg met de minister, zei hij, heeft hij afgesproken zijn vertrek niet toe te lichten.

Football news:

Rummenigge over de Euro: De voorzitter van de UEFA denkt dat het verstandiger zou zijn om het toernooi in één land te organiseren. Ik weet dat Alexander Ceferin, die de COVID-19 situatie zeer serieus neemt, zich afvraagt of het niet verstandiger zou zijn om de Euro in één land te houden. Onder voorbehoud van alle nodige maatregelen. Laten we niet vergeten dat het idee van het houden van een speciale Euro [in verschillende landen] vóór de pandemie kwam, zei Rummenigge. Wat er met de Euro zal gebeuren, weet nog niemand. Als u twijfelt, kunt u het ticket overhandigen en het geld teruggeven-hier is de instructie
Nacho wil niet met Alcoyano spelen. Real Madrid defender is in contact geweest met een infectie met het coronavirus
Cuadrado is hersteld van covid en kan spelen met Napoli
Inter heeft aangeboden om Origi te huren Uit Liverpool; Liverpool striker Divock Origi kan zijn carrière in de Italiaanse competitie voortzetten. Volgens journalist Nicolo Skira werd de 25-jarige aanvaller aan Inter aangeboden. Eerder werd melding gemaakt van de mogelijke lening van de Belg aan Juventus. Liverpool is klaar om de speler te laten gaan voor minstens 20 miljoen pond. = = Clubcarrière = = Origi speelde dit seizoen nog nooit in de Premier League voor Liverpool. Hij speelde vier keer als vervanger en speelde in totaal 16 minuten (zonder extra tijd)
Messi, Ronaldo, Neymar, Lewandowski en Ramos-in het symbolische team van het jaar van de UEFA website
Berbatov op Bale: hij wordt teruggestuurd naar Real Madrid als hij niet het niveau laat zien dat Mourinho verwacht
Pogba ' s tijd bij Manchester United raakt weer op. De club kocht geen topspeler, maar een mooi verhaal voor sociale netwerken, Paul verloor de strijd om invloed aan Brun