Netherlands

Airbus: situatie erger dan verwacht, mogelijk toch gedwongen ontslagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

De topman van de Europese vliegtuigproducent Airbus doet zijn best om gedwongen ontslagen te voorkomen, maar hij kan dat niet garanderen. De situatie in de luchtvaartsector is namelijk ernstiger dan verwacht.

Dat zegt topman Guillaume Faury van Airbus vandaag op het Franse radiostation RTL.

Door de coronacrisis wordt er veel minder gevlogen en daardoor bestellen luchtvaatmaatschappijen veel minder vliegtuigen. Zo ontving Airbus in augustus maar één order voor een toestel.

Grote concurrent Boeing deed het overigens nóg slechter. Het Amerikaanse bedrijf kreeg in augustus weliswaar acht orders, maar 20 andere orders werden geannuleerd. Per saldo stond de teller dus op -12.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lufthansa snijdt verder in personeel en houdt vliegtuigen aan de grond

Gedwongen ontslagen?

Eind juni werd bekend dat Airbus 15.000 banen wil schrappen. Ceo Faury zei vanochtend op de Franse radio dat hij probeert kosten te besparen zonder gedwongen ontslagen. Maar hij benadrukt ook dat hij dat niet kan garanderen.

Airbus probeert het personeelsbestand te verkleinen via een vrijwillige vertrekregeling, maar volgens Faury is dat misschien niet genoeg.

'Existentiële crisis'

De situatie in de luchtvaart is namelijk verslechterd. luchtvaartmaatschappijen zitten na de zomervakantie in een ernstiger situatie dan gehoopt, aldus Faury. Hij spreekt van een 'existentiële crisis'. "Ons bedrijf loopt gevaar als we niet de juiste maatregelen nemen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Reisadviezen Frankrijk en Tsjechië verder aangescherpt: meer oranje

Lufthansa

Dat luchtvaartmaatschappijen het zwaar hebben blijkt ook uit het feit dat bij het Duitse Lufthansa meer banen verloren gaan dan gedacht.

Vorige maand maakte Lufthansa nog bekend dat het 22.000 banen zou schrappen. Nu komt het bedrijf terug op die prognose: een verdere reorganisatie is nodig. Ook houdt het bedrijf extra toestellen aan de grond.

KLM maakte eind juli bekend 1500 banen te schrappen. In totaal zullen er 5000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Tui

Reisorganisatie Tui heeft het ook zwaar. Het maakt vandaag bekend de indirecte kosten met 30 procent te willen verlagen. In mei bleek al dat Tui wereldwijd 8000 banen wil schrappen.

Afgelopen zomer had het bedrijf 83 procent minder boekingen dan vorig jaar. Voor het komende winterseizoen ligt het aantal boekingen 59 procent lager dan vorig jaar.

Football news:

Liverpool speelde voor het eerst op nul in de eerste twee ronden in de Champions League groep
Felix scoorde twee goals voor Red Bull. Alleen Aguero was jonger toen hij in de Champions League speelde voor Attico, waar hij twee doelpunten scoorde in een groepsfase. De Portugezen scoorden tegen de Oostenrijkers op de leeftijd van 20 jaar en 252 dagen. Alleen Sergio Aguero was jonger dan Felix in de geschiedenis van de Madrid club toen hij een dubbele in het toernooi deed. Argentinië was toen 20 jaar en 106 dagen oud
Rybus about 1:2 met Bayern: Loko probeerde voetbal te spelen, niet alleen zitten in de verdediging en schop de bal naar voren
Real Madrid is de vierde in de groep. We verloren tot de 93e minuut na het dubbele van onze zoon tyuram (hij begon in Barcelona)
Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek
Miranchuk bleef in de reserve van Atalanta voor de tweede wedstrijd in een Rij