Netherlands

Ahold Delhaize ontvangt Belgische belastingaanslag van honderden miljoenen

Supermarktconcern Ahold Delhaize betaalde in 2018 volgens de Belgische fiscus te weinig toen het de Amerikaanse Delhaize-filialen formeel overnam. Daarom moet het nu een naheffing tot 380 miljoen euro overmaken.

Ahold Delhaize heeft in België een belastingaanslag gekregen die kan oplopen tot 380 miljoen euro. Een passage daarover in het begin dit jaar gepubliceerde jaarverslag van het supermarktconglomeraat bleef onopgemerkt, totdat de Belgische zakenkrant De Tijd er deze woensdag over berichtte. Ahold Delhaize heeft bezwaar aangetekend tegen de naheffing.

De zaak heeft zijn oorsprong in 2018, twee jaar na de fusie tussen het Nederlandse Ahold (eigenaar van onder andere Albert Heijn en Bol.com) met het Belgische Delhaize. Het fusiebedrijf wilde zijn structuur simpeler maken, en zo kostenbesparingen realiseren. Daarom bracht het de Amerikaanse winkels van Delhaize onder in dezelfde vennootschap als de Amerikaanse Ahold-winkels. Een interne verschuiving dus, die er in de praktijk op neerkwam dat dochterbedrijf Delhaize zijn filialen in de Verenigde Staten verkocht aan moederconcern Ahold Delhaize.

Die verkoop gebeurde tegen een prijs die volgens de Belgische belastingdienst niet marktconform was. Daarmee bespaarde het bedrijf geld – geld waarover het, stelt de fiscus, belasting had moeten betalen. Ahold Delhaize vindt dat de prijs wél marktconform was. Dan zou het volgens de fiscale regels in België géén belasting verschuldigd zijn. Ahold Delhaize staaft zijn standpunt met een rapport van een externe taxateur, maar dat is door de belastingdienst van tafel geveegd.

Ahold Delhaize schrijft in het jaarverslag dat de naheffing „volledig ongefundeerd” is. „We zullen er fel tegen in het geweer.” Het concern ziet meerdere mogelijkheden om – al dan niet juridisch – in beroep te gaan tegen de aanslag.

Afgezet tegen de nettowinst die Ahold Delhaize in 2020 haalde, is de belastingheffing een aanzienlijk bedrag. De multinational, die meer dan zevenduizend vestigingen heeft in tien landen, hield 1,4 miljard euro over op een omzet van 74,7 miljard euro.

Football news:

Gian Piero Gasperini: het is nutteloos voor Atalanta om naar de scudetto te kijken. Inter, Milan en Napoli vallen op
Lewandowski ' s score van 19 wedstrijden voor Bayern werd onderbroken. Hij scoorde sinds februari
Muller was voor Rummenigge en met 218 doelpunten kwam naar de 3e plaats in de lijst van de beste scorers van Beieren
Reims coach Garcia mag Koeman vervangen in Barcelona
Tebas over het WK om de 2 jaar: complete waanzin en een fout. Schending van het voetbalecosysteem
Twee nieuwe onderzoeken worden uitgevoerd tegen de President van Angers in het geval van seksueel geweld
Als Mbappe enige kwaliteit heeft, is het bescheidenheid. Pochettino over de woorden van coach Metz over Kilian