Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Agent die betrokken was bij dood George Floyd krijgt nog eens 3,5 jaar cel

Door onze nieuwsredactie

De Amerikaanse oud-agent J. Alexander Kueng is veroordeeld tot nog eens 3,5 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de dood van George Floyd in mei 2020. Kueng werd in juli al veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Hij mag de celstraffen tegelijkertijd uitzitten. Dat kan omdat de eerste straf door een federale rechtbank werd opgelegd en de tweede door een rechtbank van de staat Minnesota.

De 29-jarige Kueng was een van de vier agenten die afging op een melding over Floyd. Die werd ervan verdacht in een winkel een nepbiljet van 20 dollar te hebben gebruikt voor de aanschaf van sigaretten. Bij de arrestatie duwde agent Derek Chauvin minutenlang zijn knie op Floyds nek. De zwarte Amerikaan kwam vervolgens om het leven.

Kueng pleitte in oktober schuldig aan medeplichtigheid bij doodslag. Hij en een andere agent, Thomas Lane, hielpen Chauvin om Floyd in bedwang te houden, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield.

De vier agenten werden kort na het incident ontslagen. Chauvin werd in 2021 door een jury schuldig bevonden aan moord en kreeg een celstraf van 22,5 jaar opgelegd. Afgelopen juli kreeg hij nog eens 21 jaar opgelegd voor het schenden van Floyds burgerrechten. Ook Chauvin mag die straffen tegelijkertijd uitzitten.

Kueng en de twee andere agenten kregen in juli tot 3,5 jaar cel voor het schenden van Floyds burgerrechten. Lane werd in september tot nog eens drie jaar celstraf veroordeeld om medeplichtigheid bij doodslag. Er loopt nog een proces tegen de vierde agent, Tou Thao.

De dood van Floyd en andere zwarte mensen door politiegeweld leidde in 2020 tot grote demonstraties in de Verenigde Staten. Deze zogeheten Black Lives Matter-protesten breidden zich later uit naar de rest van de wereld. Ook in Nederland werd massaal actiegevoerd tegen racisme.

Eerder

Lees meer over:

Verenigde Staten Black Lives Matter Buitenland George Floyd