Netherlands

Afvalverwerker Renewi snijdt verder in de kosten

Afvalverwerker Renewi zet het mes in de uitgaven. De onderneming die als gevolg van de coronacrisis minder afval verwerkt wil via verdere digitalisering en het optimaliseren van processen de kosten omlaag krijgen. In het lopende boekjaar wordt 60 miljoen euro ‘bespaard’. Deels via een lopend besparingsprogramma en deels door het uitstellen van de uitgaven. Ook het slotdividend wordt geschrapt.

De leiding van het bedrijf deed vanwege de crisis en daarmee gepaard gaande onzekerheden al vrijwillig afstand van 20 procent van het loon en ook andere mensen in de top van het bedrijf leveren gedurende de crisisperiode 10 procent in. Bonussen over het afgelopen boekjaar dat liep tot en met maart worden louter in aandelen betaald, om geld in kas te houden. Verder zijn bonussen en extra’s voor het lopende boekjaar geschrapt.

Om de kosten te verlagen greep Renewi al in bij de flexibele schil. Of er ook vaste banen verdwijnen, is nog niet bekend. Topman Otto de Bont legt uit dat dit ook te maken heeft met de totale impact van de crisis. Volgens hem was de maand mei al weer beter dan de maand april. En in juni lijkt de situatie verder te normaliseren.

Sowieso is de impact van Covid-19 in Nederland maar beperkt. Milieustraten bleven open en de lockdownmaatregelen hadden maar beperkt impact. De Bont stelt dat op het dieptepunt 15 procent minder afval werd verwerkt. In België, waar strengere maatregelen golden, was het volume ruim een derde minder.

Ingrijpen in het personeelsbestand is volgens De Bont nodig bij een structurele volumedaling van minstens 5 procent. Het is nu nog te vroeg om daarover te beslissen.

Renewi sloot het boekjaar dat liep tot en met maart af met een omzet van 1,7 miljard euro. Dat was 2 procent meer dan een jaar eerder. Verder resteerde een verlies van ruim 77 miljoen euro. Dit kwam vooral door afschrijvingen op onderdelen die eerder verkocht werden. De Bont verwacht in boekjaar 2021 verlost te zijn van dit soort kwesties uit het verleden.

Football news:

Zinedine Zidane: als de scheidsrechter een straf geeft, betekent dat dat het een straf is
Hagedis op de kritiek van VAR: in het echte leven besteden ze geen aandacht aan gesprekken buiten het team
Echte behoefte om 5 punten te scoren in 3 rondes om La Liga te winnen
Gasperini over de 1/4 finale van de Champions League: de wedstrijd met Juventus is een imitatie van de wedstrijden met PSG
Courtois speelde 18 droge wedstrijden in het seizoen La Liga. Real ' s record is één wedstrijd verwijderd
Real Madrid won de achtste overwinning op rij en mist geen 5 wedstrijden
Er was nauwelijks contact, en zelfs buiten het strafgebied. Ex-lid van Barca ' s Raad van bestuur over de straf van real