Netherlands

AEX licht lager in afwachting ECB-besluit

De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag licht omlaag. Ook de andere Europese beurzen deden een stapje terug na de stevige koerswinsten een dag eerder. Beleggers keken vooral uit naar de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag wordt gehouden. Algemeen wordt verwacht dat ECB-president Christine Lagarde extra stimuleringsmaatregelen zal aankondigen om de economische impact van de coronacrisis te verlichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 559,24 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 765,42 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,5 procent.

Economen verwachten dat de ECB honderden miljarden euro’s extra in de economie wil pompen via een uitbreiding van het opkoopprogramma voor obligaties. Bij het vorige rentebesluit eind april liet de centrale bank al weten klaar te staan om het programma ter waarde van 750 miljard euro uit te breiden of te verlengen.

Galapagos voerde de schaarse stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 1,7 procent. Resultaten van twee onderzoeken naar de werking van het geneesmiddel filgotinib van het biotechnologiebedrijf wijzen op aanhoudende werkzaamheid tegen reumatoïde artritis. Het onderzoek laat ook zien dat het middel veilig is. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield (min 4,9 procent) deed een stap terug na de koerssprong van bijna 15 procent een dag eerder en was de grootste daler.

Bij de middelgrote bedrijven stond fitnessketen Basic-Fit onderaan met een min van 4,8 procent. Apothekersbedrijf Fagron was de sterkste stijger met een plus van 1,5 procent. Renewi zakte 4,9 procent op de lokale markt na publicatie van de jaarcijfers. De onderneming verwerkte als gevolg van de coronacrisis minder afval en gaat verder snijden in de kosten.

In Frankfurt steeg Adidas ruim 1 procent. De Duitse sportkledingfabrikant verklaarde dat de verkopen in China weer een groei laten zien. In Parijs won Rémy Cointreau dik 6 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van de Franse drankenproducent.

De euro was 1,1201 dollar waard, tegen 1,1244 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 36,49 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 39,17 dollar.

Football news:

Lampard over de intrekking van het stads verbod: ik had nooit gehoopt dat een extra team in de Champions League zou komen
Thibaut Courtois: om de titel te nemen, moet je lijden. Het is niet gemakkelijk om elke wedstrijd te winnen
Antonio Conte: Ik zal niet aarzelen voordat ik vertrek als Inter niet gelukkig is met wat ik doe
Inter zal alles doen om de tweede plaats te behouden. Nu moeten we nadenken over hoe we Juventus kunnen inhalen
Manchester United wil vechten voor trofeeën
Zidane op de overwinning op Granada: real leed als een team. Nog twee wedstrijden en we hebben La Liga nog niet gewonnen
Real won 11 wedstrijden met een minimum score in La Liga voor de eerste keer in 11 jaar