Dick Advocaat lijkt alsnog een klus aan te nemen als trainer. De Hagenaar, die twee maanden geleden bij Feyenoord zijn afscheid als clubtrainer aankondigde, zou in onderhandeling zijn met de Iraakse voetbalbond over het bondscoachschap, melden Iraakse media en Voetbal International.

De 73-jarige Advocaat zei bij zijn afscheid bij Feyenoord dat hij nog wel bereid was om bondscoach te worden van een land. Irak is doorgedrongen tot de beslissende WK-kwalificatiereeks en heeft goede papieren om het WK van 2022 in Qatar te bereiken.

De onderhandelingen van Advocaat met de Iraakse voetbalbond IFA zouden zich in de afrondende fase begeven. Volgens Iraakse media vond recent een ontmoeting in de Spaanse hoofdstad Madrid plaats tussen Advocaat enerzijds en de bondsvoorzitter en de Iraakse minister van Sport anderzijds. De bond zou de Hagenaar al snel willen presenteren.

Advocaat zette in mei bij Feyenoord naar eigen zeggen een punt achter zijn imposante loopbaan als clubtrainer. Met de Rotterdammers won hij de play-offs om Europees voetbal. Na afloop van de gewonnen finale tegen FC Utrecht (2-0) liep hij huilend van het veld. Hij is al sinds 1981 trainer.

Irak mogelijk zevende land voor Advocaat

Voor Advocaat wordt Irak mogelijk het zevende land dat hij onder zijn hoede neemt als bondscoach. Eerder zwaaide hij de scepter bij Nederland (twee keer), de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië. Met Nederland (1994) en Servië (2006) was hij al actief op een WK.

Irak plaatste zich onlangs voor de beslissende kwalificatiegroep voor het WK van 2022 nadat het als tweede was geëindigd in de eerste kwalificatiegroep. De beste twee landen in de poule met Iran, Zuid-Korea, het Verenigde Arabische Emiraten van bondscoach Bert van Marwijk, Syrië en Libanon kwalificeren zich voor het WK, terwijl de nummer drie nog een barrageduel speelt.

Advocaat wordt beschouwd als één van de beste Nederlandse trainers aller tijden en leidde als clubtrainer onder meer PSV, Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg en AZ. Met PSV (1997), het Schotse Glasgow Rangers (1999 en 2000) en het Russische Zenit (2007) werd hij landskampioen. Met Zenit legde hij ook nog beslag op de UEFA Cup in 2008. In de laatste drie jaar was hij trainer bij Sparta Rotterdam, FC Utrecht en Feyenoord.