Netherlands

Advies: hogere eisen uitzendbureaus tegen uitbuiting arbeidsmigranten

Arbeidsmigratie Uitzendbureaus moeten voortaan een certificaat hebben. Ook mogen ze niet langer werk én huisvesting regelen voor arbeidsmigranten, zo luidt een advies aan het kabinet.

Uitzendbureaus moeten aan hogere eisen voldoen om arbeidsmigranten beter te beschermen tegen malafide praktijken in de sector. Dat is een van de adviezen die het ‘Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten’ onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer vrijdag aan het kabinet doet. Uitzendbureaus zouden voortaan niet mogen opereren zonder certificaat dat toont dat ze zich aan gemaakte afspraken houden. Daarnaast zou uitzendbranche niet langer ook de huisvesting van arbeidsmigranten moeten regelen, vanwege de afhankelijkheidsrelatie die daarmee ontstaat.

De vergunningsplicht voor de uitzendbranche is jaren geleden opgeheven. Daardoor is het oprichten van een eigen bureau nu te makkelijk, vond ook een meerderheid van de fracties in de Tweede Kamer eerder dit jaar. De uitzendbranche kent wel een keurmerk, maar dat is niet verplicht. Het merendeel van de bureaus heeft dit keurmerk niet, maar vinden desalniettemin genoeg opdrachtgevers. Deze bureaus kunnen de kwetsbare positie van arbeidsmigranten makkelijk uitbuiten.

Huisvesting

Verder moet er volgens het aanjaagteam een verbod komen op het verhuren van woningen aan migranten door uitzenders. Dat gebeurt momenteel vaak en daarmee is een werkgever tegelijkertijd de huisbaas, „waardoor arbeidsmigranten die hun baan verliezen ook meteen op straat staan”. De kosten hiervoor, maximaal 25 procent van het bruto minimumloon, wordt van het salaris afgetrokken. Veel van deze huisvesting is ondermaats, bleek eerder uit onderzoek van onder meer NRC.

Gemeenten moeten ook een vergunning kunnen invoeren voor verhuurders. Op die manier kunnen gemeenten beter ingrijpen wanneer de huisvesting van arbeidsmigranten niet op orde is. Daarnaast moet in bestemmingsplannen van gemeenten meer ruimte gemaakt worden voor deze huisvesting, zodat er meer voor deze groep mensen gebouwd kan worden en er in de toekomst minder woningschaarste zal zijn. In Nederland heerst een tekort van 120.000 bedden voor arbeidsmigranten. Naar schatting zijn er ruim 500.000 arbeidsmigranten uit andere EU-landen in Nederland.

Football news:

Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona
Napoli fans hielden een vuurshow voor het stadion ter nagedachtenis aan Maradona
Maradona tekende documenten over balsemen en exposeren. De familie wist niet dat ex-Argentina striker Diego Maradona stierf aan een hartstilstand op 25 November. Volgens de journalist Hernan Castillo heeft de voetballer documenten ondertekend waarin staat dat hij na zijn dood moet worden gebalsemd en tentoongesteld. Er zij op gewezen dat de familie van Maradona dit pas in de laatste uren ontdekte en verrast was. Daarover is nog geen besluit genomen. Op dit moment vindt in het presidentieel paleis in Buenos Aires een afscheidsceremonie voor Maradona plaats. Het lichaam wordt in een gesloten kist gelegd
Zorc over de toekomst van Nederland: we hebben lange termijn plannen met hem
Juve zal spelen met Genua, Inter tegen Fiorentina, Milaan-Torino en andere paren van de 1/8 finale van de Italiaanse Cup
Musa over Sheffield: Ik wil op het hoogste niveau spelen, met alle respect voor deze club, want Striker Ahmed Musa heeft commentaar gegeven op een mogelijke verhuizing naar Sheffield United. Ik begrijp niet waarom dit verhaal begon, ik besteed geen aandacht aan geruchten en roddels. Met alle respect voor deze club, Ik verliet Saoedi-Arabië om mijn carrière op het hoogste niveau voort te zetten. Hij zei: Voorwaar, Ik ben vastbesloten dat te doen. Eerder werd gemeld dat agenten de speler boden aan Newcastle, crystal Palace, West ham, Burnley en Sheffield United