Netherlands

Advies aan Rutte: 'Nu alles op alles zetten'

Hoogleraar publiek leiderschap in crisistijd Paul 't Hart pleit voor landelijke regie in de aanpak van de oplopende corona-besmettingen en vooral duidelijke communicatie. "Behalve insiders weten veel mensen niet wat de criteria per regio zijn. Het is niet 100 procent duidelijk hoe de factoren worden gewogen van niveau 2 en als het echt slecht gaat naar niveau 3."

De hoogleraar ziet dat de Nederlandse traditie er een is van nuance, van subtiel. "Zonder groot geweld. Een traditie van 'je wilt de dingen zo lokaal mogelijk afhandelen'. Tegelijkertijd hebben we de ingenieurstraditie: eerst iets in de greep hebben voordat we stappen zetten."

Deze pandemie leent zich daar volgens 't Hart niet voor. "We moeten iets van de nuance afstappen. Snel en duidelijk zijn. De maatregelen zullen dan iets meer een grove borstel worden. Opgelegd, terwijl de feitelijke situatie overal varieert. We moeten meer uitleggen. Als het gaat om mondkapjes, geef het volk wat het wil."

Veel te winnen

't Hart wijst naar Nieuw-Zeeland. "Een compromisloze besluitvaardigheid met heldere uitleg aan de bevolking. Rutte moet daar een voorbeeld aan nemen. De echte regie moet gevoerd worden op de vraag hoe balanceren we met de verschillende waarden. Daar lopen we nu met een hoge boog om heen."

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers denkt dat er op het gebied van communicatie nog veel te winnen is. De actie #Ikdoenietmeermee van Famke Louise en andere BN'ers deze week heeft hem aan het denken gezet.

"Corona is ernstig", zegt Gommers. "Maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen. We moeten de mensen méér vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee", zegt hij.

Ook 't Hart heeft een advies aan Mark Rutte: "Niet blijven hangen in allebei een beetje. Nu alles op alles zetten om de groei van de besmettingen te voorkomen en duidelijk zijn."

Football news:

Mitryushkin op weg naar Fortuna: Duitsland is een land van goal Keepers. Ik kan hier veel leren, nieuwkomer van Fortuna Anton Mitryushkin deelde zijn emoties door zich bij een nieuwe club aan te sluiten. Ik ben blij en dankbaar om deel uit te maken van deze grote club en om de volgende stap in mijn ontwikkeling hier te kunnen zetten. Duitsland is een land van goal Keepers, dus ik weet zeker dat ik hier veel kan leren. Toen ik hier vorige week trainde, merkte ik de aangename sfeer in het team. Dus ik dacht niet twee keer na toen mij deze kans werd geboden, zei de Rus
Scott Micromini: het heeft geen zin PSG te verslaan als je niet op dezelfde manier speelt met Leipzig
Alejandro Gomez: hebben Ricica was het coronavirus, en hij viel in een depressie. Nu is alles goed met hem
Lyon wil Griezmann huren en is bereid om Barca Depay gratis te geven in het geval van een deal (Okdiario)
Bij de aanval op Bayern kan Nikolic gebruik maken van de Hoffenheim-techniek-lokkend in de druk en een lange pas naar de Alaba zone
Bayern-Loko-Utkin ' s eerste wedstrijd als commentator: verzekerde Yevgeny Mayorov, opgezet in de gang, na de terugkeer 0:5 jokte over bier
Voormalig Spartak Keeper Mitryushkin werd een speler van Fortuin