Netherlands

Actieprentenboek maakt kinderen wegwijs in de geschiedenis

Kleuters leven vooral in het hier en nu. Hun tijdsbesef is nog groeiend en jaartallen zijn voor hen onbekend. ”Vroeger” laat jonge kinderen vooral denken aan bijvoorbeeld Ot en Sien, ridders of dinosaurussen. Met het actieboek ”Tijdmachien”, geschreven voor de Kinderboekenweek, gaat Michel de Boer een stapje verder: in dertig bladzijden worden sprongetjes in de tijd gemaakt, van de Middeleeuwen tot nu. Daarbij komen behalve ridders, de eerste fiets en de eerste auto ook historische figuren als Leeghwater, Van Leeuwenhoek en Rembrandt voorbij.

Of het allemaal landt bij kleuters, is de vraag. Het gaat vooral om even aanstippen, zonder de diepte in te gaan, of uitleg te geven. Toch kan het prikkelen tot nieuwsgierigheid. De omslagposter geeft een tijdlijn met meer informatie, een handig hulpmiddel.

Het boek is geschreven en getekend door De Boer. De illustraties zijn gestileerd, in sprekende kleuren. De tekst is steeds gevat in korte vierregelige gedichtjes, waarin een parmantig jongetje ik-figuur is. „Op bladzij 3 en 4 help ik / een Duitse meneer. / Samen drukken we de Bijbel, / wel meer dan 100 keer.” Het ritme is helaas niet altijd soepel, bijvoorbeeld in de tekst over de ouderwetse fiets: „Ik sjees naar beneden / op een hoge bi. / Rijden met deze fiets / is echt geen makkie.” In het boek is ook aandacht voor het leren van cijfers: de eerste zestien bladzijden worden bij hun telgetal genoemd in het gedicht. Al met al is het een grappig boek dat gebruikt kan worden als eerste kennismaking met geschiedenis.

Boekgegevens

Tijdmachien, Michel de Boer; uitg. Buddy Books; verkrijgbaar vanaf de Kinderboekenweek, € 6,95 (tot en met 31 oktober)

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi