Netherlands

ACM: kosten opladen elektrische auto moeten duidelijker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Nog voordat je de stekker van je auto in een openbare laadpaal steekt, moet duidelijk zijn wat je precies gaat betalen voor het opladen van je auto. Dat is nu soms nog te onduidelijk, vindt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Aanbieders van laadpalen krijgen tot 1 december de tijd transparant te zijn over de prijs. Daarna gaat toezichthouder ACM controleren én handhaven.

Volgens de ACM zijn de aanbieders nog niet transparant genoeg over wat het opladen van een elektrische auto kost. En dat moeten ze volgens de wet wel zijn.

"Het moet zoals het tanken van benzine of diesel zijn. Dan zie je ook wat de kosten zijn", zegt de woordvoerder. Consumenten moeten dat bij de laadpaal kunnen zien, maar ook online. Afgelopen week zijn de aanbieders van laadpalen nog eens gewezen wat er precies van ze verwacht wordt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Toezichthouder: 'Duidelijke prijs op openbare laadpaal'

Niet iedereen transparant

ACM heeft de afgelopen tijd gezien dat niet iedereen even transparant is. Welke partijen dat zijn, wil de woordvoerder niet zeggen.

Het is niet voor het eerst dat de branche erop wordt gewezen dat ze niet open genoeg zijn over de prijs van het opladen van auto's. In januari van dit jaar deed ACM dat ook al. 

De toezichthouder geeft de branche nu tot 1 december om duidelijker te communiceren over de prijs, als ze dat nog niet zijn. Daarna wordt er gecontroleerd of de bedrijven zich aan de regels houden. Overtreden ze de regels dan kan ACM boetes en voorwaardelijke boetes opleggen en waarschuwingen uitdelen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Volle accu duurder dan volle tank: politici vermoeden snellaadkartel

Belangrijk: elektrisch in opkomst

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. En juist daarom is het belangrijk dat consumenten weten wat ze waar kwijt zijn, zodat ze een afgewogen keuze kunnen maken waar ze laden, zegt ACM.

In september reden er ruim 137.000 elektrische voertuigen in Nederland, blijkt uit cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tot en met september was 11,4 procent van de verkochte auto's een elektrische auto. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 8,9 procent. Eind vorig jaar waren er zo'n 55.000 openbare laadpunten.

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach