Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

ACM: Energieleveranciers moeten prijzen niet meer verbergen

Door Thijs Rösken

Consumenten kunnen niet altijd zien waar ze de laagste energieprijzen kunnen vinden. Toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) wil dat leveranciers transparanter zijn en prijzen voor nieuwe klanten duidelijker tonen op hun website, ook als ze niet hunkeren naar extra klanten.

De ACM merkt op dat niet altijd alle tarieven op de websites van de energieleveranciers niet altijd het meest aantrekkelijke tarief makkelijk te vinden is. Daardoor kunnen klanten die willen overstappen niet makkelijk een goedkoper contract vinden.

Alle tarieven moeten online staan en de meest aantrekkelijke tarieven moeten een prominente plaats krijgen. Soms gelden voor nieuwe en bestaande klanten andere tarieven. En ook verschillen prijzen per contractvorm.

"Niet alle leveranciers doen moeite om klanten te werven en het aanbod is lastig met elkaar te vergelijken. Leveranciers moeten transparant zijn over hun tarieven en zorgen dat hun aanbod goed te vinden is", zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

Snoep merkt verder op dat er inmiddels weer wat te kiezen valt door consumenten, omdat prijsverschillen bij energieleveranciers groot zijn.

De toezichthouder maakt vanaf deze maand een maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie om de prijsontwikkeling te volgen bij de drie grootste energiebedrijven Eneco, Essent en Vattenfall. Dit past bij het onderzoek dat de ACM doet naar energieleveranciers om te zien of prijzen niet onredelijk hoog zijn nu de overheid een energieplafond heeft ingesteld.