Netherlands

Accufabrikant Northvolt gaat samen met Volvo grote fabriek bouwen

Foto: ANP

De Zweedse accufabrikant Northvolt is een samenwerking aangegaan met autoproducent Volvo. De twee gaan samen een enorme fabriek bouwen in Europa waar accu’s moeten worden gebouwd voor gebruik in de voertuigen van Volvo. De productie daarvan zou over vijf jaar moeten beginnen. Volvo wil vanaf 2030 alleen nog maar elektrisch aangedreven auto’s op de markt brengen.

De fabriek zou een maximale jaarlijkse capaciteit van 50 Gigawattuur krijgen. Daarmee zou Volvo 800.000 auto’s kunnen bouwen per jaar. Behalve de gezamenlijke fabriek gaan Volvo en Northvolt ook een gezamenlijk onderzoekscentrum opzetten in Zweden. Vanaf 2024 koopt Volvo bovendien jaarlijks 15 Gigawattuur aan accu’s in die Northvolt in een Zweedse fabriek produceert.

Accu’s voor elektrische auto’s zijn voor Europese autofabrikanten een belangrijk investeringsdoel. In heel Europa zijn er plannen voor een kleine veertig enorme fabrieken, volgens een rapport van T&E van eerder deze maand.

Northvolt heeft behalve een samenwerkingsverband met Volvo ook al deals met andere auto- en vrachtwagenfabrikanten gesloten. Onder meer Volkswagen, BMW en Scania gingen al met de Zweden in zee.

Football news:

Als gevolg van de overdracht van Grealish Uit Man City, Bernardo Silva kan vertrekken. Sterling ' s toekomst is in twijfel
Jamie Carragher: als Liverpool niet versterkt, zal het moeilijk zijn om de stad van de top te gooien. En laten we niet vergeten Chelsea en Manchester United
Messi zal niet trainen met Barca totdat hij een contract ondertekent
Juventus tekent Santos voor Caio Jorge. Salaris-1,5 miljoen euro plus bonussen
Allegri op Juve: Ronaldo is vol enthousiasme. Dybala heeft een spierprobleem. Kulusevski moet worden toegevoegd
Nedved over Locatelli: Juve beschouwt haar aanbod eerlijk en goed
Koeman op 3-0 met Stuttgart: een geweldige wedstrijd van Barca tegen een sterk team. We zijn op de goede weg