Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Accu verdwenen uit AED, waardoor vrouw niet gereanimeerd kan worden

Burgerhulpverleners konden donderdagavond een openbare AED niet gebruiken om een vrouw te reanimeren. Ze reageerden op een reanimatiemelding in Schaijk, maar de accu van het apparaat bleek te zijn verdwenen. Beheerder Jan Albers denkt dat de accu is gestolen. De vrouw die gereanimeerd moest worden, is overleden. Volgens Albers had ze het ook met een werkende AED niet overleefd.

Jan Albers is er nog altijd ondersteboven van. “Hoe haalt iemand het in zijn hoofd de accu van een AED weg te halen?”, vraagt hij zich hardop af. “Dat doe je toch niet?”

De frustratie zit hoog bij de man, die al jarenlang AED’s beheert in Schaijk en Reek. Dit zijn draagbare apparaten en hangen op openbare plekken. Hiermee kan het hartritme worden hersteld. Dat gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Enkele keren per jaar komt het volgens Albers voor dat AED's in ‘zijn’ gebied worden gebruikt. Zo ook donderdagavond, na een reanimatiemelding in Schaijk.

“De accu was weg. Dat kan alleen maar door diefstal zijn gebeurd."

Via het platform HartslagNu kregen aangesloten burgerhulpverleners in de buurt een melding dat hulp nodig was. “Een man haalde de AED van een gevel in de Molengraaf af en nam die mee naar de vrouw voor wie de melding was bedoeld”, zegt Albers. Hij was er zelf niet bij, maar werd als beheerder later op de avond gebeld door die burgerhulpverlener. "Die zei dat de AED het helemaal niet deed.”

Albers haalde de AED vrijdag op en probeerde er zelf achter te komen wat er aan de hand was. Hij zag gelijk het euvel. “De accu was weg. Dat kan alleen maar door diefstal zijn gebeurd. Die accu kan er niet zomaar uit vallen”, is Albers stellig.

"De mensen die achter de diefstal zitten, spelen letterlijk met levens.”

Accu’s als deze zijn volgens hem al gauw 250 euro waard. “Maar waarom zou je zo’n ding jatten? De mensen die hierachter zitten, spelen letterlijk met levens.”

Of een werkende AED donderdagavond het verschil had gemaakt in Schaijk, is volgens Albers niet te zeggen. “Dat kun je nooit zomaar stellen. Je weet niet wat er met iemand aan de hand is en of er misschien andere klachten zijn”, legt de beheerder uit.

“Je moet er toch niet aan denken dat dit ook bij die andere apparaten het geval is?”

Volgens HartslagNu is het in het algemeen zo dat de eerste zes minuten na een hartstilstand cruciaal zijn. Wie binnen deze minuten wordt gereanimeerd en bij wie dan eventueel een AED wordt gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst, staat op de site van het platform.

Albers heeft vrijdagmiddag online aangifte gedaan bij de politie. Deze dagen gaat hij de AED’s die hij in de regio beheert stuk voor stuk controleren. Albers: “Je moet er toch niet aan denken dat dit ook bij die andere apparaten het geval is?”

De politie kan nog niet reageren op wat er in Schaijk gebeurd is.