Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Absurde' 1.500 meter bezorgt Roest luxeprobleem: 'WK-schema slecht voor mij'

Door Daan de Ridder

Alle aandacht ging naar de 'klassieker' tussen wereldkampioen Thomas Krol en olympisch kampioen Kjeld Nuis, maar Patrick Roest pakte zaterdag de Nederlandse titel op de 1.500 meter. Op de WK zou Roest die stunt graag herhalen, alleen moet hij door een luxeprobleem zijn startplek mogelijk inleveren.

Als Nuis vlak na zijn 1.500 meter Roest tegenkomt op het ijs van Thialf, heeft hij maar één woord voor zijn ploeggenoot bij Reggeborgh. "Ik noemde hem een klootzak", zegt Nuis met een grote glimlach. "Dat meende ik ook echt. Maar ik zei het vooral uit bewondering."

De 27-jarige Roest richt zich vooral op de 5 en 10 kilometer, terwijl Nuis een echte specialist op de 1.500 meter is. Toch werd de tweevoudig olympisch kampioen zaterdag duidelijk verslagen op 'zijn' afstand. Dat kwam vooral doordat Roest een schema neerzette waar schaatsliefhebbers van watertanden. Met rondetijden van achtereenvolgens 26,3, 26,7 en 27,0 seconden reed de allrounder een ongekend vlakke race.

"Zeven tienden verval tussen de eerste en laatste ronde is absurd. Eigenlijk deed hij in de eerste 300 meter een warming-up en ging hij daarna pas echt racen. Echt heel knap", zegt Nuis. Glimlachend: "Er komt nog een keer een dag dat Patrick een 1.500 meter schaatst waarin zijn rondetijden steeds sneller worden."

De kans dat dat ooit gebeurt, is vanzelfsprekend minimaal. Roest vond nu eigenlijk al dat zijn eerste rondje te langzaam was. "Ik begon te voorzichtig, omdat ik bang was dat ik op de eerste kruising in de problemen zou komen tegen mijn tegenstander Wesly Dijs. Uiteindelijk zorgde dat wel voor een heel mooie race, voor mij en het publiek. Dit schema staat inderdaad wel erg leuk op papier. En het het bewijst dat mijn vorm heel goed is."

Roest baalt van schema van WK afstanden

Die topvorm moet Roest over een maand zijn eerste individuele titel(s) bij de WK afstanden opleveren. Op de 1.500 meter lijkt hij na zijn race van zaterdag ook een outsider voor goud, maar er is een gerede kans dat de Lekkerkerker de schaatsmijl moet overslaan.

Dat komt door het schema van het belangrijkste toernooi van deze winter: de 1.500 meter is door de internationale schaatsunie ISU gepland op dezelfde dag als de 10 kilometer. Tussen beide races zit amper anderhalf uur, waardoor het zo goed als onmogelijk is om de twee afstanden te combineren.

"Ik ken het schema van de WK en dat ziet er niet goed uit voor mij", zegt Roest met een flauwe glimlach. "Het is jammer dat de ISU het zo bedacht heeft. Ik word nu waarschijnlijk gedwongen om een keuze te maken die ik eigenlijk niet wil maken."

De drievoudig wereldkampioen allround moet zich zondag bij de NK nog kwalificeren voor de 10 kilometer, al zou dat normaal gesproken geen probleem moeten zijn. Roest is namelijk al jaren een van de beste schaatsers op de langste afstand. Hij dicht zichzelf daarom ook meer kansen toe op een wereldtitel op de 10.000 dan op de 1.500 meter.

"Het is op voorhand geen makkelijke inschatting, zeker niet na mijn race van vandaag", zegt Roest. "Maar op de 10 kilometer heb ik vaker laten zien dat ik bij de wereldtop hoor dan op de 1.500 meter. Wat ik in ieder geval niet wil, is de keuze maken om beide afstanden te rijden en dat het dan twee keer net niks is. Dan rijd ik liever één afstand die echt goed gaat."

De 10 kilometer voor mannen bij de NK, met Roest als topfavoriet, begint zondag om 12.45 uur. Het is de eerste afstand op de slotdag van de nationale kampioenschappen. Daarna volgen nog de 5.000 meter voor vrouwen, de 1.000 meter voor mannen en vrouwen en de massastart voor mannen en vrouwen.

Krol verslaat Nuis eindelijk een keer op 1.500 meter

Het bleek achteraf een strijd om zilver, maar toch zorgden Thomas Krol en Kjeld Nuis weer voor een bijzondere rit op de 1.500 meter. Er was zelfs een primeur in Thialf, want Krol wist Nuis voor het eerst te verslaan in een onderling duel op de schaatsmijl.

"Op de 1.000 meter was het me al wel een paar keer gelukt, maar op de 1.500 meter nog niet", zegt Krol met een glimlach. "Dat maakte dit toch wel een speciale race. We waren zoals altijd heel erg aan elkaar gewaagd, het was tot de laatste meter vechten. Ik denk dat het publiek de grootste winnaar was."

Nuis had ook genoten van het duel met Krol, al baalde hij vooral dat hij na afloop 'slechts' het brons mee naar huis kon nemen. "De eerste 900 meter reed ik heel goed, maar daarna maakte ik op de kruising een fout door te laat de binnenbocht in te gaan. Daar verloor ik al mijn snelheid en de kans om vandaag te winnen."