Netherlands

ABN-topman over gigantische witwasboete: 'Ik neem de verantwoordelijkheid'

Robert Swaak, topman van ABN AMRO, biedt zijn excuses aan voor de slechte uitvoering van de poortwachtersfunctie van de bank. De bank moet een boete betalen van ruim 480 miljoen euro aan het Openbaar Ministerie. Hiermee koopt de bank een mogelijke rechtszaak die zou volgen af.

'We hebben moeten constateren dat in de periode 2014-2020 een aantal zaken niet goed zijn gegaan. Dat staat ook in het feitenrelaas van het OM', zegt Swaak in BNR Zakendoen. ABN betaalt de boete van 480 miljoen euro uit de reserves die de bank heeft opgebouwd.

Oud-topman Gerrit Zalm wordt door het OM verdacht van het toestaan van de wanpraktijken bij ABN. Via een advocaat reageert Zalm op de verdenking die 'onnodig beschadigend' zou zijn. Zalm herkent zich niet in de 'geformuleerde verdenkingen' en staat nog steeds achter het gevoerde beleid van ABN. Swaak leeft mee met de verdachten, onder wie ook voormalig ABN-bestuurders Chris Vogelzang en Joop Wijn. 'Ik hoop dat we ook kunnen begrijpen hoe ingrijpend dit voor die personen is.' Of Swaak het gevoerde beleid van zijn voorgangers kwalijk vindt, laat hij in het midden. 'Mijn voorgangers hebben gedaan wat ze hebben gedaan. Ik neem verantwoordelijkheid voor deze periode. Daar richt ik mij elke dag op. Dat leidt er ook toe dat we de consequenties nemen en verantwoording afleggen.'

Excuses

'We hebben onze poortwachtersfunctie niet goed uitgevoerd en daarom betalen we een aanzienlijke boete', zegt Swaak eerder in een persconferentie. 'Ik realiseer me dat het vertrouwen in onze bank een knauw heeft gekregen', vervolgde de topman die zijn excuses aan de samenleving en aandeelhouders aanbiedt voor het slechte handelen van de bank.

Luister ook | ABN AMRO betaalt gigantische witwasboete; oud-bestuurders verdacht

Duizenden klanten weg

De bank heeft inmiddels afscheid genomen van duizenden klanten. Die zouden volgens ABN een hoog risico vormen op misstanden. De bank deed dit sinds 2019, toen De Nederlandsche Bank ABN heeft opgedragen om dossiers van klanten strenger te controleren op witwassen. ABN AMRO is naar eigen zeggen hard op weg om zijn antiwitwasbeleid weer helemaal op orde te hebben. Hiermee verwacht de bank eind 2022 klaar te zijn. Negen op de tien dossiers zijn al opnieuw gecheckt, al zullen bij diverse klanten nog wel vervolgstappen volgen.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude