Netherlands

Aardbeving van 1,8 bij Drentse dorp Winde gemeld

Gaswinning Zaterdagnacht vond een beving van 1,8 plaats in het Drentse dorp Winde. Hoewel er regelmatig aardbevingen plaatsvinden door gaswinning in Groningen komt dat niet vaak voor in de provincie Drenthe.

Bij het Drentse dorp Winde, tien kilometer onder de stad Groningen, heeft in de nacht van zaterdag op zondag een aardbeving met een kracht van 1,8 plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI zondag. Het gaat om een geïnduceerde aardbeving, wat betekent dat de beving het gevolg is van de gaswinning.

De beving vond plaats rond 1.40 uur zaterdagnacht. Het epicentrum lag op zo’n drie kilometer diepte. Hoewel er regelmatig aardbevingen door gaswinning in de provincie Groningen voorkomen, gebeurt dat minder vaak in Drenthe. De beving bij Winde is de derde en zwaarste beving dit jaar in de provincie. In totaal hebben dit jaar bijna 60 bevingen plaatsgevonden rondom het Groninger gasveld.

Lees ook deze reconstructie: Ondanks Haagse beloftes wil versterking van Groningse huizen niet vlotten

Het komende jaar wordt de gaskraan verder dichtgedraaid in Groningen, naar maximaal 8,1 miljard kubieke meter aardgas. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vorige week bekend. Daarmee zal voor het eerst in vijftig jaar minder dan tien miljard kubieke meter aardgas worden gewonnen in Groningen. Vanaf 2022 moet de gaskraan in Groningen helemaal dichtgedraaid zijn, behalve als er extreem strenge winters voordoen.

Football news:

Miranchuk kan in bijna elke club ter wereld spelen. Ex-middenvelder Loko Drozdov over Atalanta nieuwkomer
Bale op Tottenham start: ik ben nog niet helemaal klaar. Ik probeer in vorm te komen
Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby