Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Aardbeving in Turkije, Syrië, tenminste 1200 doden, 7,8 schaal van Richter

ADANA/ANKARA, Turkije, 6 februari (Reuters) – Meer dan 1200 doden en duizenden gewonden zijn maandag gevallen toen een zware aardbeving met een kracht van 7,8 magnitude het midden van Turkije en het noordwesten van Syrië trof.

De beving, die plaatsvond in de vroege duisternis van een winterochtend, werd ook gevoeld in Cyprus en Libanon.

“We werden door elkaar geschud als in een wieg. We waren met z’n negenen thuis. Twee zonen van mij liggen nog steeds in het puin, ik wacht op hen,” zei een vrouw met een gebroken arm en verwondingen aan haar gezicht, die in een ambulance sprak in de buurt van het wrak van een blok van zeven verdiepingen waar ze had gewoond in Diyarbakir in Turkije.

Artikel gaat verder na tweet.

“Ik heb nog nooit zoiets gevoeld in de 40 jaar dat ik leef”, zei Erdem, een inwoner van de Turkse stad Gaziantep, vlakbij het epicentrum van de beving, die zijn achternaam niet wilde noemen.

“We zijn minstens drie keer zeer hevig door elkaar geschud.”

Niveau 4 alarm

De Turkse vice-president Fuat Oktay zei dat 284 mensen waren omgekomen en 2323 gewond, terwijl de autoriteiten reddingsteams en bevoorradingsvliegtuigen naar het getroffen gebied stuurden, en een “niveau 4 alarm” afkondigden dat internationale hulp vereist.

In Syrië, dat al verwoest is door meer dan elf jaar burgeroorlog, zei een gezondheidsfunctionaris van de regering dat meer dan 237 mensen zijn omgekomen en ongeveer 600 gewond, de meeste in de provincies Hama, Aleppo en Latakia, waar talrijke gebouwen zijn ingestort.

Artikel gaat verder na tweet.

In het noordwesten van Syrië, dat in handen is van de rebellen, zeiden reddingswerkers dat 147 mensen waren omgekomen.

Reddingswerkers die in ijskoud winterweer werkten, haalden overal in de regio slachtoffers uit het puin.

Flatgebouw van zeven verdiepingen

Op beelden van Reuters TV was te zien hoe tientallen reddingswerkers in Diyarbakir een hoop puin doorzochten, alles wat overbleef van een groot gebouw, en stukjes wrak wegsleepten terwijl ze naar overlevenden zochten. Af en toe staken ze hun hand op en riepen om stilte, luisterend naar geluiden van leven.

In het district Haliliye in de provincie Sanliurfa toonden door Urfa TV vrijgegeven beelden hoe een flatgebouw van zeven verdiepingen in puin en stof veranderde, terwijl voorbijgangers zich in veiligheid brachten.

Artikel gaat verder na tweet.

Op Twitter circuleerden beelden van twee naburige gebouwen die na elkaar instortten in het Syrische Aleppo en de straat vulden met opwaaiend stof. Twee inwoners van de stad, die zwaar beschadigd is door de oorlog, zeiden dat de gebouwen in de uren na de beving waren ingestort.

‘Als de apocalyps’

Ziad Hage Taha, de gezondheidsdirecteur van Aleppo, vertelde Reuters dat gewonden “in golven” binnenkwamen.

De Syrische staatstelevisie toonde beelden van reddingsteams die in zware regen en ijzel naar overlevenden zochten.

In de grensstad Azaz – een gebied dat in handen is van de oppositie – droeg een reddingswerker een peuter uit een beschadigd gebouw. Een andere groep droeg een in een wit laken gewikkeld lichaam terwijl een kraan betonnen platen wegtrok, aldus een getuige van Reuters.

“Het leek wel de apocalyps,” zei Abdul Salam al Mahmoud, een Syriër die in de door de oppositie gecontroleerde stad Atareb woont.

“Er was een enorm lawaai en het gebouw naast het onze stortte in toen de aardbeving plaatsvond,” zei een 30-jarige in Diyarbakir.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Turkije

Syrische burgers doorzoeken het wrak van een ingestort gebouw in de stad Azmarin, in de provincie Idlib in het noorden van Syrië, maandag 6 februari 2023. Een krachtige aardbeving heeft het zuidoosten van Turkije en Syrië maandag vroeg getroffen, waardoor gebouwen zijn ingestort en inwoners in paniek naar buiten zijn gestroomd in een koude winternacht. (AP Photo/Ghaith Alsayed)

“Ik rende naar buiten. Er was overal geschreeuw. Ik begon stenen weg te trekken met mijn handen. Samen met vrienden haalden we de gewonden naar buiten, maar het geschreeuw hield niet op. Toen kwamen de teams.”

De president van Turkije, Tayyip Erdogan, sprak telefonisch met de gouverneurs van acht getroffen provincies om informatie te verzamelen over de situatie en de reddingspogingen, zei zijn kantoor.

In Syrië hield president Bashar al-Assad een spoedvergadering van zijn kabinet om de schade te bekijken en de volgende stappen te bespreken.

Mensen in Damascus, en in de Libanese steden Beiroet en Tripoli, renden de straat op en pakten hun auto’s om weg te komen van hun gebouwen uit angst voor instortingen, zeiden getuigen.

Uit beelden op omroep CNNTurk bleek dat het historische kasteel van Gaziantep zwaar beschadigd was.

Artikel gaat verder na video.

Internationale hulp

De Verenigde Staten waren “diep bezorgd” over de beving in Turkije en Syrië en volgden de gebeurtenissen op de voet, zei nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan van het Witte Huis op Twitter.

“Ik heb contact gehad met Turkse functionarissen om door te geven dat we klaar staan om alle nodige hulp te bieden”, zei hij.

De U.S. Geological Survey zei dat de beving van magnitude 7,8 op een diepte van 17,9 km plaatsvond. Het onderzoek meldde een reeks aardbevingen, waarvan één van 6,7 magnitude.

De regio grenst aan seismische breuklijnen.

Zwaarste aardbeving sinds 1999

Het was de zwaarste beving in Turkije sinds 1999, toen een beving van dezelfde kracht Izmit en het dichtbevolkte oostelijke Marmara-zeegebied bij Istanbul verwoestte, waarbij meer dan 17.000 doden vielen.

De beving van maandag duurde ongeveer een minuut en verbrijzelde ramen, aldus een getuige van Reuters in Diyarbakir, 350 km naar het oosten, waar volgens een veiligheidsfunctionaris minstens 17 gebouwen zijn ingestort.

De autoriteiten zeiden dat 16 gebouwen in Sanliurfa zijn ingestort en 34 in Osmaniye.

“Onze belangrijkste taak is het uitvoeren van zoek- en reddingswerk en daarvoor zijn al onze teams alert”, zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu tegen verslaggevers.

Ook in de Turkse hoofdstad Ankara, 460 km ten noordwesten van het epicentrum, en op Cyprus, waar de politie geen schade meldde, werden bevingen gevoeld.

“De aardbeving heeft plaatsgevonden in een gebied waarvoor wij vreesden. Er is ernstige schade op grote schaal”, zei Kerem Kinik, hoofd van de Turkse Rode Halve Maan, in een oproep tot bloeddonaties.