Netherlands

Aantal tienermoeders in Nederland daalt voor vijfde jaar op rij

Het aantal tienermoeders in Nederland is vorig jaar verder gedaald. Op 1 januari 2020 waren er 1643 meisjes van 19 jaar of jonger met een kind. Tien jaar geleden waren dat er nog bijna dubbel zo veel.

De daling is, volgens Kenniscentrum Rutgers, het gevolg van de goede toegang tot anticonceptie en de "lange traditie van seksuele voorlichting". In geen enkele provincie nam het aantal zwangerschappen bij meisjes onder de 19 jaar toe.

Zie hieronder het aantal tienermoeders door de jaren heen:

Overzicht van het aantal tienermoeders sinds 2011

Het aantal tienermoeders per gemeente op 1 januari 2020:

Aantal tienermoeders per gemeente

De grootste daling was er in Noord-Brabant. Het aantal tienermoeders daalde daar vorig jaar met bijna 18 procent. In de provincie Zeeland bleef het aantal tienermoeders exact gelijk met vorig jaar.

Jong trouwen, vroeg kinderen

In Flevoland vind je relatief de meeste tienermoeders terug. Hier zijn van elke duizend meisjes er vijf al moeder. Ook Zuid-Holland, Zeeland en Drenthe scoren relatief hoog.

Van de grote gemeenten vallen vooral Rotterdam, Den Haag en Almere op als gemeenten met veel tienermoeders.

De grote verschillende per regio in het aantal tienermoeders heeft bijvoorbeeld te maken met de trouwleeftijd, blijkt uit onderzoek. Als een meisje jong trouwt, dan is de kans ook groot dat ze jong moeder wordt.

Dat zie je terug in de cijfers van Flevoland. Daar was de afgelopen jaren het aantal huwelijken tussen mensen jonger dan twintig bijvoorbeeld bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Ook wonen er relatief veel Antillianen in Flevoland, en Antilliaanse meisjes worden vaker moeder voor hun twintigste.

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis