Netherlands

Aantal nieuwe studenten op universiteiten zal komend jaar opnieuw toenemen

Aanmeldingen Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal studenten dat zich meldt voor een universitaire studie fors. Het tussenjaar is mogelijk minder populair.

Het aantal studenten aan universiteiten stijgt komend jaar opnieuw. Uit de cijfers die de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vrijdag bekendmaakt, blijkt dat het aantal eerstejaars met 5 procent toeneemt ten opzichte van vorig jaar.

Wel zijn dit voorlopige cijfers, studenten kunnen zich aanmelden voor meerdere studies. De aanmelding wordt pas officieel wanneer de student inschrijfgeld heeft betaald. Vooral internationale studenten melden zich vaak bij meerdere opleidingen aan en maken later een definitieve keuze.

De stijging is minder sterk dan vorig jaar, toen het aantal aanmeldingen met 12,8 procent steeg. Dit kwam onder andere doordat een grotere groep jongeren een vwo-diploma haalde, vanwege het schrappen van het centraal eindexamen. Van die gediplomeerden koos 75 procent ervoor om meteen te gaan studeren, een jaar eerder was dat 72,1 procent. Door de coronapandemie was het minder aantrekkelijk om een tussenjaar te nemen.

Voor de lagere stijging van dit jaar is nog geen definitieve verklaring. „Ik denk dat onder de vwo’ers de slagingspercentages dit jaar gewoner zijn, en dat er meer vwo’ers zijn die een tussenjaar gaan doen’’, zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.

De komende jaren blijft het aantal studenten stijgen, verwacht de VSNU. Dat baseert ze op een prognose die het ministerie van Onderwijs vorige maand publiceerde. Volgens die prognose stijgt het aantal studenten tot 2027. Daarna neemt dat langzaam af, omdat het aantal 17- tot 25-jarigen dan daalt.

Dat de studentenpopulatie toch redelijk op peil blijft, komt door de sterke groei van het aantal internationale studenten. Volgens de VSNU hebben die een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs. Wel wijst ze erop dat de rijksbijdrage per student de afgelopen twintig jaar met een kwart is gedaald, en dat er volgens onderzoek van adviesbureau PwC structureel 1,1 miljard euro extra nodig is om de werkdruk aan universiteiten te verlagen.

Lees ook: Onderwijsminister Van Engelshoven: miljard extra nodig voor universiteiten en hogescholen

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten