Netherlands
This article was added by the user Layla King. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Aantal klachten over eerste eindexamendag fors opgelopen tot 50.000

Het aantal klachten dat actiegroep LAKS binnenkreeg over de eerste dag van de eindexamens voor scholieren is vrijdag opgelopen tot circa 50.000. Dat is bovengemiddeld veel, meldt een woordvoerder. Donderdagavond stond de teller nog op 31.000 klachten.

Over de tweede dag van het centraal eindexamen heeft LAKS tot nu toe ongeveer 30.000 klachten binnengekregen. Hiermee spreekt de woordvoerder van een "rustige dag". Ook dit aantal kan nog oplopen.

De meeste klachten gingen over het examen wiskunde A voor de havo. Zo klaagden scholieren dat er veel lange, vage verhalen op het examen stonden. Het was volgens hen "veel lezen en weinig berekenen", aldus het LAKS.

Ook kwamen er veel klachten binnen over wiskunde B, dat volgens havo-scholieren erg veel zou lijken op een natuurkunde-examen, en over het vwo-examen biologie. Bij een van de vragen op dit examen zou de antwoordmogelijkheid niet uitgebreid genoeg zijn.

Geklaag over Nederland, Duits en biologie

De meeste klachten over de eerste examendag op donderdag gingen over de eindexamens Nederlands voor het vwo, biologie voor het vmbo en Duits voor havoscholieren. Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren in 2021 ontving LAKS ruim 22.000 klachten. Die hadden ook te maken met de toen nog geldende coronamaatregelen.

Vorig jaar kreeg het LAKS alleen al in het eerste tijdvak ruim 212.000 klachten binnen, wat een record was. Volgens de scholieren was dat vooral te wijten aan de gevolgen van de coronapandemie. Leerlingen kwamen tijdens lockdowns thuis te zitten en kampten met stress en onzekerheid.

Scholieren met klachten over de eindexamens konden tussen 12.00 en 19.00 uur contact opnemen met een belteam van tien personen. Online kunnen scholieren 24 uur per dag klachten indienen.

115

Minister helpt mee als telefonist bij examenklachtenlijn