Netherlands

Aantal faillissementen in Nederland bijzonder laag

Aantal faillissementen in Nederland bijzonder laag

Afbeelding: ROBIN UTRECHT

Het aantal uitgesproken faillissementen in Nederland ligt momenteel op een bijzonder laag niveau.

Vermoedelijk zorgt de huidige coronasteun om bedrijven door de crisis te helpen ervoor dat niet levensvatbare ondernemingen overeind worden gehouden. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn novemberraming.

In de verwachtingen voor volgend jaar houdt het CPB er rekening mee dat het aantal faillissementen volgend jaar zal toenemen naarmate de overheidssteun wordt afgebouwd. De belangrijke adviseur van het kabinet noemt het verstandig om de steun steeds verder terug te schroeven, zoals eerder is afgesproken. De gevolgen van de steunafbouw zijn nog ongewis, evenals de precieze invloed ervan op de economische groei.

Laagste

Verschillende experts waarschuwden eerder al dat het aantal faillissementen in Nederland in de loop van volgend jaar sterk toeneemt. In oktober lag het aantal faillissementen nog op het laagste niveau in 21 jaar.

Een andere kwestie die het economische herstel in de weg kan zitten is de afhandeling van de Brexit. In de ramingen van het CPB wordt al wel uitgegaan van een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU, met de negatieve gevolgen van dien. Verder spelen nog altijd de handelsspanningen tussen de VS en China, en de stroeve onderhandelingen over een Europees steunpakket waarbij Polen en Hongarije momenteel dwarsliggen.

Verkiezingen

Het CPB publiceerde zijn ramingen een maand vroeger dan normaal. Dit omdat het Planbureau zijn capaciteit nodig heeft voor de doorrekening van verkiezingsprogramma’s van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, komend voorjaar.

Football news:

Solskjaer op 3-2 met Liverpool: Manchester United won op hun eigen voorwaarden. Het is een goed gevoel
Hames scoorde 10 (3+7) punten in Everton ' s thuiswedstrijden. Away - 0
Suarez scoorde zijn 12e doelpunt in het seizoen La Liga. Messi heeft 11
Miller op de Manchester United nederlaag: verwoest. Er is geen tweede kans in knock-out voetbal
Game of Thrones acteur op Liverpool: Manchester United zou een jaar geleden vernietigd zijn. John Bradley, die de rol van Sam Tarly speelde in de fantasy-serie Game of Thrones, deelde zijn emoties uit het spel van Manchester United in de vierde ronde van de FA Cup met Liverpool
Ricard Puig: het is een vrij moeilijk seizoen, Ik ben niet gewend om zo weinig te spelen. Scoor met een kop is iets onwerkelijks
Ik bereid me voor op mijn debuut in big football. Ik ben een vrije agent