Netherlands

Aantal bonden akkoord met KLM-clausule, piloten houden slag om de arm

Crisisberaad

14 minuten geleden Aangepast: 11 seconden geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Meerdere bonden bij KLM gaan hun handtekening zetten onder een clausule waarin ze afspreken voor een langere periode salaris in te leveren. Het gaat onder meer om cabinebond VNC, de grootste vakbond bij KLM, de Vereniging van KLM Professionals (VKP) en de bond voor luchtvaarttechnici NVLT. Hun toezegging is noodzaak, omdat de overheid KLM anders geen noodsteun kan geven. Pilotenvakbond VNV houdt een slag om de arm.

KLM riep de vakbonden gisteren bijeen voor een crisisoverleg. De 3,4 miljard noodsteun die het van het kabinet hoopt te krijgen, staat namelijk op losse schroeven. In ruil voor die steun moet KLM de kosten omlaag brengen. Het reorganisatieplan zoals het er nu ligt, kan het kabinet in ieder geval niet goedkeuren.

Het ultimatum dat KLM had gesteld aan de vakbonden liep om twaalf uur af. De woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wilde ook kort na 12.00 uur niet zeggen wat de pilotenvakbond besloten had. "We komen later met een reactie."

'Niet realiseerbaar'

In die reactie stelde de VNV uiteindelijk dat ze geen clausule gaat tekenen. "KLM heeft gisteren de vakorganisaties verzocht om een expliciet commitment, in aanvulling op de afspraken die op 1 oktober overeengekomen zijn. Deze specifieke aanpassing van ons akkoord is op deze termijn niet realiseerbaar."

De VNV zegt wel 'haar verantwoordelijkheid te willen nemen om KLM door de crisis te loodsen'. Onduidelijk is of het kabinet genoegen neemt met die toezegging. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Air France-KLM in de knel: '10 miljard euro extra nodig'

Korte termijn

KLM bereikte begin oktober een lang bevochten akkoord met het personeel over een loonoffer. Vooral piloten, de topverdieners van KLM, zien hun arbeidsvoorwaarden flink versoberen. Het loonoffer kan oplopen tot 20 procent voor personeelsleden die drie keer modaal verdienen, of meer.

Tot 2025

Dat leek in eerste instantie voldoende, maar de afspraken over loonoffers gelden alleen voor de komende paar jaar. Het ministerie van Financiën vindt dat de harde afspraken minstens tot 2025 moeten gelden. De meeste vakbonden vinden dat dus geen probleem, omdat het noodzaak is om KLM te redden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook;

Hoekstra voert druk op KLM-personeel op: aan afspraken valt niet te tornen

Football news:

Mourinho voor de wedstrijd met Chelsea: Tottenham zijn niet bang voor iemand
Guardiola op het schema: spelers verliezen de vreugde van voetbal. Dit is een probleem. Manchester City manager Pep Guardiola heeft gesproken over de moeilijkheden waar het team mee te maken heeft in een strak schema. Het probleem is dat voetbalspelers de vreugde van voetbal verliezen. Het was leuk om één of twee wedstrijden per week te spelen met de menigte op de tribunes. Drie dagen gaan voorbij en je bent terug op het veld. We gaan naar Porto voor een overwinning en dan bereiden we ons voor op Fulham. Het gaat niet om rotatie. Spelers die geen fouten maken - zoals John stones in de verdediging - verdienen het om vaker op het veld te zijn. Natuurlijk. Gabriel Jezus moet scoren. Sterling moet scoren als hij komt. Ze moeten meer goals scoren. Daarom zijn ze hier. De kwaliteit van de prestaties hangt af van de spelers zelf zei Guardiola
Solskjaer over Manchester United: We zijn niet begonnen met de Premier League zoals de anderen, vanwege de Europese Cup en het voorseizoen, die we niet hadden
Waarom heet voetbal voetbal in de Verenigde Staten (en niet alleen daar)? Is het waar dat deze naam is uitgevonden door de Britten?
Ole Gunnar Solskjaer: we kijken naar Manchester United door de lens van de geschiedenis. Wij willen aanvallen en domineren.Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft ons verteld hoe hij zijn team op de lange termijn ziet. Natuurlijk kijken we naar verenigd door de lens van de geschiedenis. Dit is een team dat wil aanvallen. We willen snel zijn en snelle spelers in het team hebben. Zulke spelers zullen helpen problemen te creëren voor een tegenstander die goed tegen ons verdedigt
Koeman over de crisis: we moeten Barca helpen in naam van onze liefde voor haar. We moeten nadenken over wat het beste is voor de club
Bayer middenvelder Bailey noemde zijn zoon Leo Cristiano: dit heeft helemaal niets te maken met voetbal