Netherlands

'Aannemen motie hogere zorgsalarissen is geen vergissing, maar gerechtigheid'

Het hart van operatieassistente Tanneke Goverse maakte een sprongetje toen dinsdagmiddag een motie voor hogere zorgsalarissen per ongeluk werd aangenomen. “Dit is geen vergissing, maar gerechtigheid”, zegt ze tegen Hart van Nederland.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf stemde vóór een motie van PVV-leider Geert Wilders voor een forse structurele loonsverhoging voor  zorgmedewerkers. Het was een foutje, want eigenlijk had ze tegen moeten stemmen. Daarmee was er nét een meerderheid voor de motie: 69 Kamerleden stemden voor, 67 stemden tegen.

Tanneke is dolblij met de vergissing. “Dit doet veel met mij, het is echt heel goed nieuws. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik het berichtje binnenkreeg.” Volgens haar is deze waardering “heel hard nodig” in de zorg. “Het is heel druk nu in de zorg. Corona piekt enorm. Het is fijn dat deze motie er nu doorheen is.”

Lees ook: Tweede Kamer stemt ‘per ongeluk’ in met loonsverhoging zorgmedewerkers

Eerdere moties met dezelfde strekking van de PVV en van de SP werden de afgelopen maanden steeds nipt verworpen omdat de coalitiepartijen elke keer tegenstemden. “Dat voelde telkens als een steek in de rug. Alsof er een spel werd gespeeld met de zorg”, herinnert Tanneke zich.

‘Eerst zien, dan geloven’

Toch vraagt de operatieassistente zich af of die structurele salarisverhoging er nu echt gaat komen. En de tweede vraag is dan of er ook echt een noemenswaardige, forse opslag komt. Bij Tanneke is het motto daarom voorlopig: eerst zien, dan geloven. Datzelfde gevoel speelt ook bij collega’s die ze spreekt.

Lees ook: Zorgsector wordt ‘moedeloos’ van besluit over zorgbonus: ‘Trend om zorgmedewerkers te blijven schofferen’

NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, is ook blij dat de motie is aangenomen. Woordvoerder Michel van Erp noemt het een stap in de goede richting. “Maar”, zo vult hij aan, “we lossen hier het probleem niet in één keer mee op.” Ook voor de beroepsorganisatie is het afwachten welk effect de motie gaat hebben.

Hoe kon dit gebeuren?

De vraag is natuurlijk hoe het kan dat Kamerlid van der Graaf per ongeluk vóór de motie stemde, terwijl haar partij tegen is. Een woordvoerder van de ChristenUnie laat weten dat het tijdens stemmingen veel vaker gebeurt dat Kamerleden per ongeluk een verkeerde stem uitbrengen.

(Tekst gaat verder onder tweet)

In dit geval maakte de verkeerde stem echter ook echt het verschil. De woordvoerder laat verder weten dat meteen na de stemming bij de Kamervoorzitter is aangegeven dat er een fout is gemaakt. Maar aan de stemming was toen al niets meer te veranderen.

De ChristenUnie benadrukt niet tegen het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel te zijn. Maar de partij vindt dat er dan eerst goed moet worden onderzocht waar het geld precies nodig is en hoeveel het allemaal gaat kosten, aldus de zegsman.

Football news:

Lineker aan Liverpool: grote lof voor de spectaculaire prestatie van Klopp ondanks blessures; voormalig Engelse striker Gary Lineker deelde zijn emoties van Liverpool 's overwinning op Leicester
Griezmann op de wedstrijd tegen Argentinië op het WK 2018: bood Deschamps 4-4-2 en persoonlijke voogdij over Messi. Hij heeft naar Barcelona en Frankrijk geluisterd en Antoine Griezmann heeft zijn herinneringen aan het WK 2018 en de Euro 2016 gedeeld. Over het WK 2018 was het duidelijk dat je iets groots kunt doen door te kijken naar de intensiteit waarmee ons team trainde. Deschamps belde de spelers om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Argentinië, en ik stelde voor dat hij te verdedigen op een 4-4-2 manier, waar Konte persoonlijk zal zorgen voor Messi. Deschamps zei: Denk je dat erAttico is. Maar uiteindelijk luisterde hij naar mij (Frankrijk versloeg Argentinië in de 1/4 finale met een score van 4:3-ca. Showsport). Dankzij dit toernooi begon ik herkend te worden in Frankrijk, omdat ze alleen Real Madrid en Barcelona volgen. Ik verloor twee finales in een korte periode (de 2015-16 Champions League finale met Attetico en de Euro 2016 final met Frankrijk-CA. En wilde geen football meer kijken. Ik was niet gerustgesteld door het feit dat ik de beste speler van het toernooi Griezmann zei
Ex - Inter defender Maicon kan naar Sona verhuizen van de winnaar van de Serie D
IFAB over het spelen met je hand: niet elke aanraking van de bal is een overtreding. De eindbeslissing berust bij de scheidsrechter
Griezmann, toen ik Atletico verliet, had ik verandering nodig. De beslissing was zeer moeilijk
Barcelona was de naam van Masserano om de gewonde Pique te vervangen. Javier weigerde (Eduardo Inda)
Inter wil Giroud ondertekenen in Januari