Netherlands

Aangescherpte maatregelen op een rij

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid kondigden maandagavond een serie nieuwe, strengere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Ze gaan dinsdag om 18.00 uur in en gelden ten minste drie weken.

De maatregelen zijn er volgens de minister-president op gericht om het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Regels voor binnen

Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklokatie veertien dagen worden gesloten.

Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon wordt beperkt tot drie gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.

In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal vier personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor één huishouden of maximaal vier personen, exclusief kinderen, een reservering bij een restaurant kan worden gemaakt.

Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot dertig. Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur gaat de zaak dicht. Kantines zijn gesloten.

De horeca moet bezoekers te vragen zich te registreren voor bron- en contactonderzoek bij een besmetting.

Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers, zoals monumenten, bibliotheken en musea, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak.

De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen zodat winkelend publiek 1,5 meter afstand kan houden. Grotere winkels in de levensmiddelenbranche moeten twee keer per dag een uur reserveren voor ouderen en kwetsbare mensen.

Mensen met een contactberoep zoals kappers en masseurs vragen hun klanten zich te registreren. Dit is niet verplicht.

Regels voor buiten

Voor activiteiten buiten geldt een maximum van veertig personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.

Is er een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.

Sportwedstrijden vinden plaats zonder publiek.

Het advies is zo min mogelijk te reizen.

Football news:

Bale op Tottenham start: ik ben nog niet helemaal klaar. Ik probeer in vorm te komen
Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd