Netherlands

‘Fiscus en gemeenten ruziën over extra hulp aan gedupeerde ouders’

Toeslagenaffaire De Belastingdienst onderhandelt met gemeenten over het bieden van hulp aan slachtoffers van de toeslagenaffaire, en zou door gemeenten gemaakte kosten niet willen betalen.

De Belastingdienst en gemeenten ruziën om extra hulp aan gedupeerden van de toeslagenaffaire. De fiscus heeft toezeggingen om de kosten voor deze bijstand te betalen ingetrokken, melden Trouw en RTL Nieuws dinsdag. De Belastingdienst en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderhandelen donderdag verder over de hulp.

De onderhandelingen gaan over het bieden van praktische hulp, bijvoorbeeld via schuldhulpverlening of door soepeler om te gaan met huurachterstanden. Gemeenten zijn bereid deze hulp te bieden, maar vinden wel dat de Belastingdienst de kosten hiervan moet vergoeden, zegt de VNG. De Dordtse wethouder Peter Heijkoop roept de Belastingdienst namens de gemeenten op „volledige verantwoordelijkheid in dit dossier” te nemen.

Het is niet bekend waarom de Belastingdienst de kosten voor extra hulp niet zou willen betalen. In een reactie laat de fiscus weten niet op de onderhandelingen vooruit te willen lopen, maar wel „oog te hebben voor de financiële kant van het verhaal”.

Voortgang

Deze gemeentelijke hulp staat los van de herstelbetalingen die zeker 26.000 ouders nog van de Belastingdienst zélf moeten krijgen. Deze ouders hebben veelal een migratieachtergrond en werden tussen 2013 en 2017 ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Ze moesten daarom duizenden euro’s aan ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen, waarop voor velen jarenlange financiële problemen volgden.

Vorige maand maakte Alexandra van Huffelen (D66), als staatssecretaris verantwoordelijk voor de afdeling Toeslagen, bekend dat de eerste ouders in juli gecompenseerd zijn, maar dat de afwikkeling van alle herstelbetalingen tot zeker 2021 kan duren. Volgende week brengt Van Huffelen een nieuw voortgangsrapport uit over de afwikkeling van de toeslagenaffaire.

Lees ook: Uitbetaling van compensatie in toeslagenaffaire hapert

Football news:

Liverpool speelde voor het eerst op nul in de eerste twee ronden in de Champions League groep
Felix scoorde twee goals voor Red Bull. Alleen Aguero was jonger toen hij in de Champions League speelde voor Attico, waar hij twee doelpunten scoorde in een groepsfase. De Portugezen scoorden tegen de Oostenrijkers op de leeftijd van 20 jaar en 252 dagen. Alleen Sergio Aguero was jonger dan Felix in de geschiedenis van de Madrid club toen hij een dubbele in het toernooi deed. Argentinië was toen 20 jaar en 106 dagen oud
Rybus about 1:2 met Bayern: Loko probeerde voetbal te spelen, niet alleen zitten in de verdediging en schop de bal naar voren
Real Madrid is de vierde in de groep. We verloren tot de 93e minuut na het dubbele van onze zoon tyuram (hij begon in Barcelona)
Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek
Miranchuk bleef in de reserve van Atalanta voor de tweede wedstrijd in een Rij