Netherlands

'71 procent overheidswebsites voldoet niet aan eisen'

23 september

Overheden en gemeenten moeten morgen niet alleen aan de moderne toegankelijkheidseisen voor websites voldoen, maar ook een toegankelijkheidsverklaring op hun website plaatsen. Daarin staat aan welke toegankelijkheidseisen de website op dat moment voldoet. Die verklaringen komen ook in het Register van toegankelijkheidsverklaringen. DigitaalToegankelijk onderzocht de verklaringen in het register en stelt nu vast dat 71 procent van de websites niet of nauwelijks aan de eisen voldoet.

Eerste maatregelen


Volgens het onderzoek heeft 49,3 procent van de overheidswebsites eerste maatregelen genomen. Dat betekent dat de website alleen een verklaring hebben aangevraagd, maar nog niet voldoen aan de eisen en nog geen toegankelijkheidsonderzoek hebben gedaan. 21,2 procent heeft al wel een officieel toegankelijkheidsonderzoek gedaan, maar daaruit bleek dat de website nog niet voor de volle 100 procent aan de eisen voldoet. Slechts 7,1 procent van de overheidswebsites voldoet wel volledig aan de eisen.


Verklaring mist
DigitaalToegankelijk stelt in zijn onderzoek verder vast dat slechts 191 van de 355 gemeenten hun verklaring hebben geregistreerd in het Register. Dat betekent dat van bijna de helft van de gemeenten niet bekend is of ze aan de wetgeving voldoen of niet. Van de provincie-websites zijn 9 van de 12 verklaringen bekend in het Register, bij waterschappen geldt dat voor 7 van de 21.

Niet goed op de hoogte
In augustus bleek uit raadpleging van het Ambtenarenpanel onder 530 overheidswerknemers bovendien dat veel ambtenaren niet goed op de hoogte zijn van de digitale toegankelijkheid van hun website en de verplichtingen die daarbij horen. Zo zegt ongeveer een kwart volledig bekend te zijn met digitale inclusie, maar heeft bijna één op de vijf ambtenaren 'geen idee'. Wel vindt 89 procent van de ambtenaren dat digitale inclusie erg belangrijk is en dat kwetsbare groepen goed beschermd en ondersteund moeten worden.


Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi