Netherlands

538-Oranjedag-petitie in dag tijd massaal getekend, teller blijft oplopen

Een petitie van een arts van het Amphia Ziekenhuis in Breda tegen het 538-Koningsdagfeest is binnen een dag al meer dan 115.000 keer ondertekend. Vanmorgen kwamen er in korte tijd enkele tienduizenden digitale handtekeningen bij, en de teller loopt nog altijd snel op.

De initiatiefnemers van de petitie, behalve de arts ook andere "verontruste zorgverleners", noemen het 'testfeest' op 24 april in Breda "een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop".

De petitie volgt op een brief die het Amphia Ziekenhuis eerder al aan burgemeester Depla van Breda had gestuurd, zegt een woordvoerder. "We zetten vraagtekens bij de organisatie van zo'n groot evenement op het moment dat er een piek zichtbaar is in de coronabesmettingen en wij de reguliere zorg hebben moeten afschalen."

Volgens de woordvoerder kunnen massale bijeenkomsten als de 538-Oranjedag, waar 10.000 bezoekers welkom zijn, tot extra aanloop leiden op de Spoedeisende Hulp (SEH). "Het is een feest, dus er wordt gedronken, misschien andere middelen gebruikt. Onze zorgprofessionals lopen al lang op hun tenen. Het lijkt ons geen goed signaal om nu georganiseerd voor extra toeloop te zorgen."

Fieldlab

Radio 538, een van de organisatoren van het Koningsdagfeest, maakte deze week bekend dat meer dat er dan een miljoen tickets waren aangevraagd voor de 10.000 beschikbare plekken. De laatste kaarten werden voor het goede doel geveild. Op toegangskaartjes werd tot meer dan 15.000 euro geboden.

De 538 Oranjedag is een van de zogeheten Fieldlab-evenementen die de overheid samen met wetenschappers en de evenementensector organiseert. Bij de proefevenementen wordt onderzocht hoe mensen in coronatijd veilig naar bijeenkomsten kunnen. Het 538-Koningsdagfeest is het grootste Fieldlab-evenement tot nu toe. Deelnemers en andere betrokkenen moeten van tevoren een sneltest doen. Ook vijf dagen na het evenement worden ze getest, staat in de voorwaarden van de Fieldlabs.

De initiatiefnemers van de petitie tegen de Oranjedag willen dat het "ondoordachte pseudo-experiment" wordt geannuleerd. Afgelopen week uitten ook horecaondernemers in Breda kritiek op het evenement. Dat er straks 10.000 mensen bij elkaar komen op het Bredase Chasséveld terwijl zij hun deuren dicht moeten houden, voelt voor hen als "een mes in je rug".

De gemeenteraad van Breda heeft morgenavond een extra vergadering ingelast om de kwestie te bespreken. Veel partijen voelen zich overvallen door het besluit het evenement toe te staan en willen onder meer weten waarom er niet is gedacht aan de lokale horeca.

Timing

Ook het OMT en virologen hebben hun twijfels bij het Koningsdagfeest in Breda en andere grootschalige pilotevenementen. Ze maken zich onder meer zorgen over de timing, vanwege het huidige aantal coronabesmettingen en de ziekenhuis- en IC-opnames.

"Deze mensen zijn dan wel negatief getest, maar in totaal zijn er rondom zo'n event meer dan 200.000 mensen onderweg, terwijl we nog niet op het hoogste punt van de derde piek van de pandemie zitten", zei bijvoorbeeld viroloog en OMT-lid Andreas Voss van het Radboud UMC. "Dit is niet het moment om deze grootschalige pilots te houden."

Demissionair minister De Jonge denkt echter dat de proefevenementen "epidemiologisch goed te doen" zijn. "Dagelijks gaat het om zo'n 8000 kaartjes voor allerlei grotere en kleinere evenementen." Volgens De Jonge is dat heel overzichtelijk.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude