Netherlands

4 jaar cel voor doodschudden 8 weken oude zoontje

Foto: ANP

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag de 30-jarige Bertus van E. veroordeeld tot vier jaar cel voor het doodschudden van zijn acht weken oude zoontje. Tegen de man uit Waddinxveen was een celstraf van 8,5 jaar geëist.

Van E. heeft altijd gezegd dat hij zijn zoontje niets heeft willen aandoen. Volgens hem was de baby onwel geworden en heeft hij geprobeerd zijn leven te redden. De rechtbank zegt echter geen reden voor een panieksituatie te zien. “Uit niets blijkt dat er een medische noodsituatie was.” Toch denkt de rechtbank niet dat Van E. opzettelijk zijn zoontje heeft willen doden. De straf komt mede daarom fors lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De advocaat van Van E. laat weten dat ze zich nog beraden op een eventueel hoger beroep.

“De nog geen twee maanden oude Jantje was weerloos en volledig van u afhankelijk”, zei de rechter bij de uitspraak. “U zult verder moeten leven met de wetenschap dat door uw handelen Jantje is overleden.” Volgens de rechtbank staat vast dat er fors tot zeer fors geschud moet zijn, medisch deskundigen konden dat vaststellen op basis van het letsel.

Van E. stond ook terecht voor het mishandelen van zijn inmiddels ex-vriendin. Dat gebeurde een paar maanden na het overlijden van hun baby in januari 2019. De rechtbank acht dat bewezen, maar omdat het in een emotionele tijd gebeurde wordt het Van E. minder zwaar aangerekend.

De twee zijn kort daarna uit elkaar gegaan. In haar slachtofferverklaring tijdens de behandeling van de zaak, eind vorig jaar, vertelde de vrouw dat het overlijden van haar zoontje haar allergrootste nachtmerrie is. “Het ene moment sta je een kinderwagen uit te zoeken en het andere moment een kist.” Nadat Van E. was opgepakt, ontdekte ze dat ze zwanger was en inmiddels is hun dochter geboren. “Ik was zo blij toen ze geboren was, maar alle herinneringen aan Jantje kwamen ook weer omhoog.” Van E. heeft zijn dochtertje nog nooit gezien. Hij heeft ook nog twee andere kinderen, uit een eerdere relatie, maar daar heeft hij geen contact mee.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7