Netherlands

3D-scan Nachtwacht van start: schilderij minutieus in kaart gebracht

In hoge resolutie

9 minuten geleden Aangepast: 4 minuten geleden

Beeld © Rijksmuseum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Het onderzoek dat voorafgaat aan de restauratie van de Nachtwacht is bijna afgerond. Deze week is het Rijksmuseum samen met de TU Delft begonnen met een geavanceerde 3D-scan.

Met de 3D-scan-technologie brengen de onderzoekers in een maand tijd het hele oppervlak van het beroemde zeventiende-eeuwse schuttersstuk van Rembrandt van Rijn minutieus in kaart.

Enerzijds is de scan bedoeld om de "topografie" van het doek te leren kennen, vertelt Robert van Langh, hoofd Conservation & Science van het Rijksmuseum. Maar het is ook bedoeld als nulmeting om in de toekomst mogelijke veranderingen op het schilderij uit 1642 te kunnen zien.

2500 scans

De komende weken wordt de Nachtwacht stukje voor stukje, in delen van 13 centimeter breed en 10 centimeter hoog, volledig driedimensionaal vastgelegd. De onderzoekers maken hiervoor zo'n 2500 hoge-resolutie scans met behulp van drie camera's en een projector, gemonteerd op een speciale constructie.

De techniek is in deze omvang, resolutie en snelheid nooit eerder toegepast. "We zoeken de grenzen op van wat mogelijk is", zegt assistent-professor Willemijn Elkhuizen van de TU Delft.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

De Nachtwacht met andere ogen

Levensechte kopie

Met de 3D-scan kan eveneens een levensechte kopie worden gemaakt van een kunstwerk. Rob Erdmann, senior wetenschapper bij het Rijksmuseum, verwacht dan ook dat deze techniek wereldwijd navolging krijgt. "Kunstwerken kunnen worden gestolen, kathedralen branden af. Natuurlijk vervang je nooit het origineel, maar het helpt wel als je precies weet hoe het eruit zag."

De wijze waarop Operatie Nachtwacht wordt uitgevoerd, noemt Van Langh uniek en hij verwacht dat het voor een cultuuromslag zal zorgen in de museumwereld. "Dit wordt onze nieuwe werkwijze. Eerst volledig al het onderzoek doen dat nodig is, dan dat beoordelen en je stappenplan bepalen voor de restauratie." Volgens hem vertrouwen restauratoren nu nog vaak op hun eigen kennis en ervaring als ze aan de slag gaan. Terwijl met de huidige techniek zoveel meer informatie te halen is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Enorm onderzoek naar De Nachtwacht, schilderij in grote glazen vitrine

Restauratie

Volgens Van Langh bevindt het project zich in een spannende tijd. De resultaten van de diverse onderzoeken van het beroemde schilderij komen nu bijna bij elkaar en dat betekent dat er een plan van aanpak voor de restauratie kan worden gemaakt. Tot welke inzichten de onderzoekers tot nu toe zijn gekomen, houdt hij nog even voor zich.

Naar verwachting begint de daadwerkelijke opknapbeurt van het zeventiende-eeuwse doek begin volgend jaar. Dat is later dan gepland, want vanwege het coronavirus heeft het onderzoek enige maanden vertraging opgelopen.

Operatie Nachtwacht is de grootste en meest innovatieve restauratie in de geschiedenis van het museum. Het is nog niet duidelijk hoe lang het project duurt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Goed nieuws: hoogleraren maakten volledige 3D-scan van Notre-Dame

Football news:

Agent van het coronavirus vanaf het begin: ik voel me prima. Een test is een test
Barcelona heeft in principe overeenstemming bereikt met de spelers om de salarissen te verlagen. De club zal 122 miljoen euro besparen
Barca presidentskandidaat farre: we moeten Neymar terughalen. Hij wil ook
Maradona ' s zoon nam afscheid van zijn vader: je zult nooit sterven, want Ik zal van je houden tot mijn laatste adem.Diego Maradona Jr., de zoon van overleden voormalig Argentijnse voetballer Diego Maradona, nam afscheid van zijn vader. Je hebt geen idee hoe gelukkig ik met je was... Ik voelde me onoverwinnelijk toen jij er was. Je hebt geen idee hoe erg ik je knuffels zal missen, hoe erg ik de tijden zal missen dat we samen zaten en onze geliefde Napoli zagen spelen! En mijn kinderen? Hoe kunnen ze leven zonder zo ' n liefhebbende grootvader? Ik beloof dat ze je altijd zullen herinneren, je beschermen en trots over hun grootvader spreken. Papa, kapitein van mijn hart, Je zult nooit sterven, want Ik zal van je houden tot mijn laatste adem. Wacht op mij, Ik zal je vinden als mijn tijd komt, want ik heb altijd bij je willen zijn. Omdat de zoon niet bang is voor iets naast zijn vader. Goede reistien van mijn hart. Ik hou van jeMaradona' s zoon schreef op instagram. Maradona is de belangrijkste figuur in het leven van regisseur Paolo Sorrentino. Hij gelooft dat Diego hem gered heeft van de dood en noemt de Argentijn zijn gids naar de wereld van de kunst
Chelsea heeft een geweldig team. Kan Mendy of de duurste keeper in de geschiedenis van de Premier League spelen.Tottenham manager Jose Mourinho deelde zijn verwachtingen voor de komende Premier League wedstrijd met Chelsea. Het maakt niet uit of we op Stamford bridge boven aan de tafel of achter Liverpool aankomen - het verandert niets voor ons. Zoals ik al zei sinds het begin van het seizoen, We beweren alleen elke volgende wedstrijd te winnen, niets meer
Ronaldo is een beetje moe na zoveel wedstrijden. We zijn overeengekomen dat hij zal rusten
Diego wilde niet meer leven. Hij stond zichzelf toe te sterven