Netherlands

12 miljoen minder buitenlandse toeristen verwacht in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Door de coronacrisis komen er dit jaar 12 miljoen minder buitenlandse toeristen naar Nederland. Dat is een daling met met 60 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar ook de helft minder Nederlanders gaan dit jaar op vakantie in eigen land. "De toeristische sector wordt hard geraakt, ondanks de aangekondigde versoepelingen."

In totaal komen er door 24,5 miljoen minder toeristen uit binnen- en buitenland naar Nederland, verwacht het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Nederland en een aantal andere landen versoepelen de reisbeperkingen vanaf 15 juni. Daardoor gaan veel Nederlanders ook in eigen land weer op vakantie en zijn toeristen uit een aantal landen weer welkom, maar dat is niet genoeg om op de eerder verwachte toeristenaantallen uit te komen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees verder

Rutte: 'We kunnen deze zomer op vakantie, maar niet zomaar overal'

7,5 miljard misgelopen inkomsten

Doordat er minder buitenlandse toeristen naar Nederland komen, loopt de toerismebranche miljarden mis. normaal gesproken geven de buitenlandse toeristen meer dan 11 miljard uit, nu is dat nu 5,2 miljard.

Door het wegblijven van 12,3 miljoen binnenlandse toeristen, loopt de branche 2,3 miljard euro mis.

"Daarom wordt parallel aan de inzet van acute steunmaatregelen nu ook hard gewerkt aan herstel", zegt Jos Vranken van het NBTC.

Campagne

Vorig jaar kwamen er 20,1 miljoen toeristen naar Nederland. NBTC ging er voor de coronacrisis nog van uit dat er dit jaar ook ruim meer dan 20 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland zouden komen.

Om toch bezoekers uit binnen- en buitenland te verleiden om in Nederland op vakantie te gaan, is het NBTC een campagne gestart. Die is vooral bedoeld om Nederlanders, Duitsers en Belgen te verleiden tot een vakantie in Nederland.

Volgens het NBTC is ruim 40 procent van de buitenlandse toeristen afkomstig uit een van onze directe buurlanden. Zo'n 80 procent komt uit Europa.

Football news:

Pep Guardiola: ik zou in Manchester City en in League 2 zijn gebleven
Manchester United is klaar om Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones en Rojo te verkopen
Frank Lampard: ik verwacht meer van Chelsea, maar nu is het resultaat het belangrijkste
Atalanta verliest niet 15 wedstrijden op rij-13 overwinningen en 2 trekkingen
Lorient gooide een nieuwkomer uit het vliegtuig en stuurde een andere onder water-allemaal omwille van presentaties op sociale netwerken
Pasalic scoorde een hattrick in de wedstrijd tegen Brescia. Atalanta slaat de tegenstander om 6:1
Hennessy was als een tweede vader voor hem en ik was als een tweede moeder