Netherlands

12 miljard euro omzet in één uur tijd voor Alibaba: Singles Day is begonnen

Een scherm laat rond 16.00 uur zien dat er al na anderhalve minuut al voor 1,3 miljard euro is verkocht AFP

De Chinese webwinkel Alibaba heeft in het eerste uur van Singles Day een recordomzet gedraaid van 91,2 biljoen yuan, omgerekend zo'n 12 miljard euro. Enkele Nederlandse webwinkels hebben het succes van het commerciële evenement op 'Double Eleven' (11/11) ook ontdekt.

Singles Day begon in de jaren 90 als een soort Valentijnsdag waarop Chinese vrijgezellen zichzelf verwenden, maar is inmiddels uitgegroeid tot een ongekende koopjesjacht die ook buiten China aan populariteit wint. Grote webwinkels pakken uit met forse kortingen en stuntprijzen, Alibaba voorop.

Vorig jaar zette Alibaba in het eerste uur nog 69 biljoen yuan om, omgerekend zo'n 9 miljard euro. De verkopen groeiden met nog geen 30 procent, het laagste percentage sinds de webgigant in 2009 begon met de campagne. Ondanks die 'tegenvaller' verkocht het bedrijf die dag voor 27 miljard euro aan spullen. Ter vergelijking: de jaaromzet van het concern was vorig jaar 35 miljard euro.

Reizen voor vrijgezellen

Alibaba doet er alles aan om de omzet blijvend te laten stijgen. Zo zijn onder meer de Amerikaanse zangeres Taylor Swift en lokale beroemdheden ingeschakeld om zoveel mogelijk bezoekers naar de site te trekken. De oprichter van het bedrijf, de excentrieke Jack Ma, is er niet meer bij. Hij vertrok in september om zich te richten op onderwijsprojecten die hij wil financieren.

In Nederland is Alibaba via AliExpress actief. Maar die webwinkel is niet langer de enige met Singles Day-acties. Onder meer Bol.com, Wehkamp, De Bijenkorf, Mediamarkt, Kruidvat en Gall & Gall proberen een graantje mee te pikken. Bij sommige touroperators zijn reizen speciaal voor vrijgezellen met korting te boeken.

Football news:

Dit is de beste Milan in jaren: superkambekom met Juve (3 goals in 5 minuten!) saved the intrigue in Serie A
Zlatan Ibrahimovic: Ik ben de President, speler en coach! Als ik in Milaan was geweest sinds het begin van het seizoen, hadden we de scudetto genomen
Sarri over de nederlaag van Milaan: we hebben 60 minuten eersteklas voetbal gespeeld. Dan-turbiditeit
Pioli op de overwinning op Juve: Milan werd een team. We kunnen nog beter spelen
Pioli versloeg Juventus voor het eerst als coach
Vardy scoorde 10 goals voor Arsenal in de Premier League wedstrijden. Alleen Rooney heeft meer
Ronaldo scoort of geeft een assist in 17 opeenvolgende wedstrijden van de Serie A, waar hij 25 (21+4) punten scoorde