Het leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het CBS bij een eerste raming. 'Het leek logisch dat de inflatie omlaag zou gaan, maar dat het zo laag zou uitkomen had ik niet verwacht,' zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.
De inflatie is daarmee een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen gemiddeld 3 procent stegen. Dat het cijfer daalde, verbaast Van Mulligen niet. 'Vooral omdat de inflatie vorig jaar in september erg hoog was. En het cijfer nu weerspiegelt de evolutie van de prijs in verhouding tot een jaar geleden.' Toch geeft de CBS-hoofdeconoom aan dat hij een dergelijke afname van de inflatie zelf niet had verwacht.
‘De ontwikkeling van de energieprijzen speelt een hoofdrol’
'De ontwikkeling van de energieprijzen speelt een hoofdrol,' zegt Van Mulligen. 'Want de lagere energieprijzen halen de inflatie omlaag. Maar ook als je naar andere goederen en diensten kijkt, zie je over de hele linie een daling van de prijzen van augustus op september.' Met energie buiten beschouwing gelaten daalde het inflatiecijfer van 6,4 procent naar 5,5 procent.
Niveau's zoals we die eerder gewend waren
De daling zal zich nog voortzetten, verwacht Van Mulligen. 'Je zag eerder dat die lagere energieprijzen doorwerken bij andere producten. Dus als de energieprijzen blijven dalen zoals ze dat nu doen, zou het kunnen dat ook de inflatie van die andere producten daalt naar niveaus zoals we die eerder gewend waren.'
Lees ook | Nederlanders kopen minder online
Cijfers van elders in Europa zijn nog niet bekend, maar Van Mulligen gaat ervan uit dat de inflatie Europawijd daalt. Of dat te maken heeft met het ECB-beleid vindt hij lastig te zeggen. 'Het zou heel goed kunnen, maar wat je zeker weet is dat die lagere energieprijzen - die je in heel Europa ziet - de belangrijkste bijdrage leveren.'